Тази сесия изпраща три ясни послания. Първото - ние сме

...
Тази сесия изпраща три ясни послания. Първото - ние сме
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на НАТО у нас приема препоръки за форума на Алианса във Вашингтон през юли

Тази сесия изпраща три ясни послания. Първото - ние сме с Украйна досега, когато тя извоюва успеха и по-късно. След повече от 800 дни война нашите украински другари са тук, при нас, с цел да ни напомнят, че ние би трябвало да създадем всичко допустимо да ги поддържаме, и то не след две години, не след два месеца, не след две седмици, имат потребност от нашата помощ в този момент. Ние би трябвало да изоставим изкуствените червени линии. Украинците би трябвало да получат това, което им е належащо и да го употребяват по този начин, както им е належащо.

 

Това съобщи ръководителят на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба по време на брифинг пред публицисти преди формалното разкриване на пролетната сесия на асамблеята.

 

" Непрекъснато ставаме по-силни. Днес на това съвещание ще участват 400 души, от които 200 депутати от 32 страни, съобщи Шчерба.

 

" Тази заран ще показва и слага на гласоподаване две доста значими заявления. Първо, декларацията за непоколебимата ни помощ и поддръжка за Украйна и декларацията с нашите рекомендации за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година ", сподели още той.

 

" НАТО би трябвало да бъде алианс на демокрации. Алианс, сигурен и решим, да отбрани всеки сантиметър от територията на съдружниците си по силата на член пети. Съюз, който споделя заслужено изгодите и отговорностите сред членовете си. Алианс, който приветства тези, които споделят нашите полезности и способстват за нашата обща сигурност. Швеция участва за първи път и би трябвало да приветстваме като член Украйна, която да я последва ", счита Шчерба.

 

По думите му пролетната сесия се организира във време, когато войната в Украйна е достигнала своята сериозна точка. Той прикани всички членове на алианса да се обединят и да бъдат решителни.

 

" Демокрациите ни са под блокада от Путин и неговите приятели-диктатори. Опитват се да разделят нашето население, да подкопаят доверието в нас и да унищожат демокрацията ", безапелационен бе ръководителят на Парламентарната асамблея на НАТО.

 

През последните два дни 5 комитета и комисии на НАТО заседаваха и обсъждаха 16 тематики в наличието на ръководители от страна на България и НАТО.

 

Тази заран към делегатите в асамблеята ще се извърнат служебният министър-председател на Република България Димитър Главчев и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Парламентарната асамблея на НАТО би трябвало да одобри своите рекомендации за идната през юли среща на върха на Алианса във Вашингтон, Съединени американски щати. София е хазаин на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Организацията на Северноатлантическия контракт.

Днес е последният ден на форума, който стартира в събота.

В работата на пролетната сесия в София вземат участие за пръв път и шведски парламентаристи, откакто страната стана пълновръстен член на Алианса.

Целта на Кремъл сега е да повлияе непосредствено в идните избори през юни, сподели служебният министър на защитата Атанас Запрянов в първия ден на пролетната сесия. Запрянов бе представител в Комитета по защита и сигурност. Имаме поради европейската резолюция от 25 април т.г. за нови сигнали за въздействие и интервенция на Русия по отношение на евроизборите, уточни служебният министър. България е цел на хибридната експанзия на Русия, ние сме във фокуса на дейни процеси и акции на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси, съобщи Запрянов. По отношение на Русия българската страна е готова и чака такива действия по дезинформация по отношение на идните избори на 9 юни и сме извънредно деликатни, сподели още служебният министър.

Младите хора желаят да бъдат в предизвикателна среда, желаят, присъединявайки се към НАТО, да виждат съвременни технологии, да имат повече благоприятни условия за развиване, съобщи сподели началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, който също бе представител в Комитета по защита и сигурност в първия ден на форума. За това работим и имам вяра, че Българската войска ще бъде заслужен шеф, добави той. Много е мъчно да се притеглят младежите към военна работа, сподели още адмирал Ефтимов.

В рамките на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО Атанас Запрянов се срещна с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна. По време на диалозите министър Запрянов удостовери уговорката на България за подсилване на съдействието с Украйна и за продължение на поддръжката на страната да пази правото си на независимост и самостоятелност, независимо да избира личните си гаранции за сигурност и да се развива като суверенна нация.

Изграждането на резистентен и благонадежден механизъм за предварителна защита и противопоставяне на дезинформацията е инвестиция в дълготраен проект, съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов във втория ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея. Имаме образци за това по какъв начин агитация и тирада на омразата, изпратени от подправени профили в обществените мрежи, могат да провокират демонстрация на принуждение и то от малолетни в центъра на София, сподели той. Необходимо е да работим за намерено съдействие сред институции, медийни сътрудници и общност, самодейни хоризонтални образования, създаване на потенциал за критическо мислене и инспекция на обстоятелства, поддръжка за виновната публицистика и обективното отразяване на събитията, изясни Стоянов. Според него всички тези старания биха били напразни, " в случай че не успеем да възстановим публичното доверие ".

Близо 400 парламентаристи от 32-те страни членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации вземат участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, показват уредниците.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР