Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт

...
Тази седмица започна обратното броене до изборите за местна власт
Коментари Харесай

Вотът в неделя | Първан Симеонов: Порастване на Възраждане в общините ще е от полза за властта

Тази седмица стартира противоположното преброяване до изборите за локална власт на 29 октомври. На тях ще бъдат определени общинските препоръки и кметовете, от които през идващите четири години ще зависи дали ще има смяна в ръководството на обитаемоте места, тъй че да станат по-добро място за живеене. Резултатите от локалния избор също по този начин ще имат резултат и върху политическата обстановка - с подсилването или отслабването на позициите на обединенията в Народното събрание и надлежно на централната власт. " Капитал " беседва със социолози и политолози по тези въпроси, през днешния ден ви предлагаме мнението на политолога и изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов. Какви са политическите тематики, които се откроиха в предизборната акция?
Първото ми наблюдаване е, че няма сякаш вълна, която да носи предпочитание за смяна. Има кметове по места, които към този момент просто се срастват със столовете си. Това не е наложително неприятно. Но ни изправя пред следното: в случай че през 2007 година имаше вълна, почнала от Борисов, която безусловно опустоши одобрени към оня миг кметове, в този момент няма такова събитие. Явлението е друго: партиите, и то най-много ГЕРБ, припознават одобрените кметове и ги поддържат в другите градове. Това е част от един общ развой по деполитизация на локално равнище. Просто приказваме от ден на ден за поминък и все по-малко за политика.

Друго наблюдаване за акцията е, че ПП-ДБ май заложиха всичките си яйца в една кошница и това е София. Защото на доста места ми се коства, че те по-скоро не са построили безапелационни други възможности. Всичко се върти към кметовете, които от своя страна, в случай че са по-опитни, работят с няколко листи, подреждат си общинските препоръки и по този начин. ПП-ДБ считат, че в случай че вземат София, това ще бъде нещо като пробив и то ще ги държи над водата, макар че в народен проект губят рейтинг - общоприетата ерозия на този, който е напред във властта, какъвто е техният случай.

В акцията се натрапи и друга тематики - за балотажи от вида " сглобката " против " Възраждане ". Това ми се коства, че е комфортен вид за ГЕРБ, тъй като ще имат роман, с който да изискат поддръжка. Ще бъде нещо от вида: давайте да гласуваме против радикалите. Така даже могат да съберат част от гласовете на Политическа партия и Демократична България.
Реклама С какви позиции е " Възраждане " преди изборите?
Има възможност, само че тя е дребна - злобата, която се натрупа в популацията, да избие през претенденти на " Възраждане ". Все отново тази възможност е дребна, държа отново да кажа. Смятам, че в случай че излязат някъде на балотаж, претенденти от вида " Възраждане " по-скоро могат да провокират общи фронтове против себе си. Все отново обаче има един колорит - избор за " Възраждане " е наказателно гласоподаване. Съществува възможност, в случай че някъде има балотаж, гласоподавателите в сходни радикални претенденти да видят опция да ударят сглобката.
Тоест каква ще е функционалността на " Възраждане "?
Да го кажа малко, само че съгласно мен " Възраждане " ще бъде комфортен вид за ГЕРБ, а и за властта като цяло. Няма нищо по-удобно от това " Възраждане " да ти е основната съпротива. То става малко по малко по този начин и в народен мащаб. Очертава се цялостна двублоковост: евроатлантическото, от една страна, и противоположното на това, което в тази ситуация най-естествено се лидира от " Възраждане ".

В същото време не трябва да изпускаме и още нещо: за Борисов ще бъде комфортно на някои места партията му да излезе против ПП-ДБ. Нека вземем Пловдив за образец: излизат ПП-ДБ и ГЕРБ на балотаж. Трудно може да се събере антивот, тъй като в народен проект ПП-ДБ са с ГЕРБ. Би било забавно да се види, в случай че някой от сътрудниците успее да направи пъстър фронт против другия.
Според вас ще се придвижи ли сглобката и на локално равнище след вота?
Подозирам, че на някои места ще се случи тъкмо по този начин. Това е оня блок, евроатлантическият, за който говорихме. Ще се случи по натурален път, тъй като това, което ще порасне в общинските препоръки, e " Възраждане " и то евентуално ще се държи опозиционно. И по нужда ще би трябвало да се сглобяват останалите в някакъв хигиеничен кордон, който да изолира " Възраждане ".
Реклама
Макар че, в случай че би трябвало да сме почтени, би трябвало да кажем, че на районно равнище " Възраждане " надалеч не са това, което са национално. Всъщност и на национално е по този начин - зад кадър хората на Костадинов постоянно са много по-кооперативни. И въпреки всичко набирането на мощ на " Възраждане " ще даде спомагателна легитимация на ръководещите.

Но с две думи: вървим към двублоковост. И това е очевидно. Не съм сигурен какъв брой е добре това за страната, тъй като пейзажът ще наподобява доста на 90-те години: застанали един против различен блок против блок.
Означава ли това, че един напредък за " Възраждане " в действителност ще работи за легитимацията, за имиджа на ръководещите?
Проблемът на ръководещото болшинство не е с външните рискове. Проблемът на това болшинство е вътре в него - да не стане по този начин, че в един миг Бойко Борисов да каже за ПП-ДБ " аз към този момент мога и без тези ". Има алтернатива и някой от ПП-ДБ да изиска да хвърли кърпата и да каже: аман, отново нищо не вършим.

Но в случай че би трябвало да уедрим: протичащото се с така наречен сглобка е доста комфортно и за двете страни в така наречен сглобка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР