Тази седмица ще бъде гореща и в България, но Гърция

...
Тази седмица ще бъде гореща и в България, но Гърция
Коментари Харесай

Европа я чакат опасни жеги - особено Гърция и Испания

Тази седмица ще бъде гореща и в България, само че Гърция и Испания ги чакат " топлинни удари " - температури над 44 градуса. Не е изключено да падне и " кървясъл дъжд ", породен от червен сахарски пясък.

Гърция се готви за " топлинен удар ": в страната се чакат температури до 44 градуса - доста по-високи, в сравнение с в България, където прогнозите съвсем не плануват надхвърляне на 40-те градуса. В Гърция метеорологичната работа и гражданската отбрана предизвестяват, че жегите могат да продължат до осми август, т.е. извънредно дълго. Доколкото температурите няма да спадат съществено и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на съществени тествания.

Очакват се и мощни ветрове, което основава спомагателна заплаха от пожари. Гърция има неприятен опит с рисково високи температури през лятото. През 1987-а година сходна гореща вълна умъртви близо 4000 души, като най-тежко наранени бяха възрастните хора. През 2007-а жегите провокираха опустошителни пожари в Пелопонес, където починаха десетки. В момента някои наблюдаващи се притесняват, че настъпващите в този момент горещини ще засенчат всичко познато от историята.

44 градуса и в Испания

Тежки жеги ще се спуснат скоро и над други страни в Европа. Както всяка година горещите въздушни маси от Северна Африка по това време се насочват към Стария континент. Тази година обаче горещият фронт от Сахара е изключително мощен. Хората в Югозападна Европа към този момент би трябвало да се оправят с температури над 40 градуса.

Особено тежко наранена от рисковите жеги се оказва Испания, където също се чакат температури до 44 градуса. " Това основава сериозна заплаха, изключително за по-възрастните хора. Те, както и всички останали, би трябвало да внимават, да се пазят и да пият доста течности. Още повече, че даже нощем няма да захладнява под 25 градуса ", споделя по телевизионния канал RTL немският метеоролог Бьорн Александер.

Най-горещо ще бъде в Андалусия и в региона на Мурсия, като най-високите температури се чакат в Гранада. На Майорка и на другите Балеарски острови няма да е чак толкоз горещо, само че и там термометърът ще се качи до 36-38 градуса.

Възможен е и " кървясъл дъжд "

Горещият фронт от Африка носи със себе си и дребен пясък, който се разпръсква и във въздуха и може да докара до феномена " кървясъл дъжд " - когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки. Макар че в Испания към този момент не се чакат превалявания.

Хората, които прекарват летните си отпуски в такива привлекателни туристически дестинации като Гърция и Испания, би трябвало да имат поради задаващите се 10-дневни жеги и да вземат всички вероятни защитни ограничения, предизвестяват експертите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР