Тази седмица Европейската комисия ще обяви предложения за намаляване на

...
Тази седмица Европейската комисия ще обяви предложения за намаляване на
Коментари Харесай

ЕК има по-високи цели за рециклирането и повторната употреба на опаковките

Тази седмица Европейската комисия ще разгласи оферти за понижаване на отпадъците от опаковки в Европейски Съюз, измежду които нови цели за % на преработване на пластмасовите бутилки, както и за повторното потребление на чаши за еднократна приложимост и на опаковки, употребявани за онлайн доставки, заяви Reuters.   Преразглеждането на Директивата на Европейски Съюз за опаковките и отпадъците от опаковки ще се стреми към реализиране на задачата до 2030 година всички опаковки да могат да се употребяват наново или да се рециклират.   Очаква се това да способства за понижаване на въглеродния отпечатък на EС, който до 2050 година би трябвало да бъде редуциран до нула.   В предлагането се показва, че към 40% от пластмасата и 50% от хартията, употребявани в блока, са за пакетиране, както и че опаковките съставляват 36% от твърдите битови боклуци. Това демонстрира забелязана от Reuters чернова. 

Предложението, което не е дефинитивно, резервира задачите за преработване от последната актуализация на директивата през 2018 година: 65% до 2025 година и 70% до 2030 година Според документа на Европейска комисия обаче то вкарва нови цели за степента на преработване в другите пластмасови опаковки. За 2030 година те ще бъдат 30%  за пластмасови бутилки и за опаковки за храни, направени от полиетилен терефталат (ПЕТ), за тези, които не са направени от ПЕТ задачата е 10%, а за другите пластмасови опаковки – 35%.
До 2040 година тези цели за степен на преработване би трябвало да набъбнат до 50% за опаковките за храни и до 65% за други опаковки, измежду които бутилките за питиета.   Проектопредложенията също по този начин слагат цели за повторна приложимост на опаковки за 2030 година и 2040 година За чашите за еднократна приложимост те са надлежно 20% и 80%, а за опаковките за бира и безалкохолни питиета – 10%  и 25%. За опаковките, употребявани за онлайн доставки на нехранителни артикули, задачата за рециклируемост е 10% към 2030 година и 50% за 2040 г.    Компаниите, употребяващи такива опаковки, ще би трябвало да изградят системи, с цел да обезпечат повторната приложимост на материалите, от които са построени.   За да влезе в действие, предлагането, което евентуално ще бъде показано в сряда, ще се нуждае от утвърждение от Европейския парламент и Европейския съвет, както и от представители на 27-те страни членки.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР