Руският президент Владимир Путин започна промени в кабинета, предлагайки да

...
Руският президент Владимир Путин започна промени в кабинета, предлагайки да
Коментари Харесай

Руският президент Путин ще отстрани Шойгу от поста министър на отбраната

Руският президент Владимир Путин стартира промени в кабинета, предлагайки да в профил Сергей Шойгу като министър на защитата и да го назначи още веднъж за секретар на Съвета за сигурност.

Путин предложи да назначи Андрей Белоусов, някогашен вицепремиер, който е експерт по стопанска система, за нов министър на защитата, заяви Кремъл в неделя.

Разтърсването идва, когато Путин стартира своя пети мандат на власт. В сходство с съветските закони целият кабинет подаде оставка във вторник след встъпването в служба на Путин в Кремъл.

Кандидатурата на Белоусов ще би трябвало да бъде утвърдена от горната камара на съветския парламент, Съвета на федерацията.

Шойгу беше назначен за министър на защитата през 2012 година, две години преди Русия да анексира украинския Кримски полуостров.

Заместникът на Шойгу, Тимур Иванов, беше задържан предишния месец по обвинявания в рушвет и му беше подредено да остане в ареста в очакване на публично следствие. Арестът беше необятно тълкуван като нахлуване против Шойгу и вероятен предходник на неговото уволняване макар околните му връзки с Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели в неделя, че Путин е решил да даде портфейла на защитата на граждански, тъй като министерството би трябвало да бъде „ отворено за нововъведения и авангардни хрумвания “, а Белоусов, който до неотдавна беше първи вицепремиер, е подобаващият за работата.

Путин завоюва изборите през март, като завоюва 87 % от гласовете в анкета, която съгласно анализаторите няма демократична легитимност, откакто няколко претенденти, които се опълчват на войната в Украйна, не бяха позволени да се състезават от Централната изборна комисия.

Пренареждането пристигна, откакто още хиляди цивилни избягаха от възобновената сухопътна атака на Русия в региона на Харков в североизточна Украйна, която е ориентирана към градове и села с бараж от артилерийски и минометен обстрел.

Интензивните борби принудиха най-малко една украинска част да се отдръпна, защото съветските сили завземат повече територия в по-слабо предпазените селища в по този начин наречената сива зона по съветската граница.

До неделя следобяд град Вовчанск, измежду най-големите на североизток с население от 17 000 души преди войната, се очерта като фокусна точка в борбата.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР