Законодателите в Сената на Съединените щати приеха законопроект за разходи

...
Законодателите в Сената на Съединените щати приеха законопроект за разходи
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ прие бюджет от 1,2 трилиона долара, предотвратявайки затварянето на правителството

Законодателите в Сената на Съединените щати одобриха законопроект за разноски от 1,2 трилиона $, предотвратявайки отчасти прекъсване на работата на държавното управление.

Долната камара утвърди мярката в събота със 74-24 гласа, откакто финансирането изтече за три четвърти от държавното управление в среднощ. Но Белият дом изпрати уведомление малко след крайния период, съобщавайки, че Службата за ръководство и бюджет е прекратила подготовката за затваряне, защото имаше висока степен на убеденост, че Конгресът ще одобри законодателството и президентът ще го подпише в събота.

Ключови федерални организации, в това число отделите на вътрешната сигурност, правораздаването, страната и хазната, в които се обитава Службата за вътрешни доходи, ще останат финансирани до 30 септември, откакто законопроектът беше признат в Сената с болшинство от демократите.

Но мярката не включва финансиране най-вече за военна помощ за Украйна, Тайван или Израел, които са включени в различен законопроект, признат от Сената, който ръководената от републиканците Камара на представителите е пренебрегнал.

Законопроектът също по този начин отстранява финансирането от Съединени американски щати за Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци (UNRWA) – която дава жизненоважни услуги на място на палестинците в Газа и в Близкия изток – до март 2025 година

Агенцията загуби милиони долари от интернационална поддръжка, ръководена от Съединени американски щати, след обвиняванията на Израел, че част от чиновниците й в линията Газа са взели участие в офанзивите на Хамас от 7 октомври.

Камарата гласоподава в петък с 286-134, спечелвайки едвам болшинството от две трети, належащо за утвърждение на пакета от шест законопроекта, който съставлява най-голямата и най-спорна част от федералното финансиране.

Повече от 70 % от парите са избрани за разноски за защита, като сметките покриват и военните, вътрешната сигурност, опазването на здравето и други услуги. Финансирането за тези стратегии трябваше да изтече на 22 март.

Висшият демократ в Сената Чък Шумър сподели, че това е „ доста дълъг и сложен ден, само че преди малко постигнахме съглашение да приключим работата по финансирането на държавното управление “.

„ Добре е за страната, че постигнахме това двупартийно съглашение. Не беше елементарно, само че довечера нашата непримиримост си заслужаваше “, добави той.

На законодателите бяха нужни шест месеца в настоящата фискална година, с цел да се приближат до финалната линия на държавното финансиране, процесът беше занимателен от консерваторите, които упорстваха за повече политически мандати и по-стръмни съкращения на разноските, в сравнение с воденият от Демократическата партия Сенат или Белият дом биха обмислили.

Безизходицата изискваше няколко краткосрочни сметки за краткотрайни разноски, с цел да поддържат финансирането на организациите.

Първият пакет от законопроекти за цялата година, които финансираха отделите по въпросите на ветераните, земеделието и вътрешните работи, наред с други, почистиха Конгреса преди две седмици единствено с часове, преди да изтече финансирането за тези организации.

Преброяването на гласовете в Камарата на представителите отразява гнева на републиканците по отношение на наличието на пакета и скоростта, с която той беше подложен на гласоподаване. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън внесе мярката на пода, макар че болшинството от републиканците в последна сметка гласоподаваха срещу нея.

За да завоюва поддръжката на републиканците, Джонсън популяризира някои от нарастванията на разноските, обезпечени за към 8000 спомагателни кревати за задържане за мигранти, чакащи своите имиграционни процедури или извеждане от страната – или към 24 % нарастване от актуалните равнища. Ръководството на републиканците акцентира повече пари за наемане на към 2000 гранични патрулиращи сътрудници.

Междувременно демократите се похвалиха с нарастване от 1 милиард $ за Head Start, стратегия за ранно детско развиване и нови центрове за грижи за деца за фамилии на военни. Те също по този начин усилиха $120 милиона за финансиране за проучвания на рака и $100 милиона за проучване на Алцхаймер.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР