Сомалия заяви в четвъртък, че няма място за посредничество в

...
Сомалия заяви в четвъртък, че няма място за посредничество в
Коментари Харесай

Сомалия отхвърля посредничеството с правителството на Етиопия относно сделката за пристанищата на Сомалиленд

Сомалия съобщи в четвъртък, че няма място за ходатайство в спор с Етиопия, в случай че Адис Абеба не анулира спорна договорка с отцепническия район Сомалиленд.

Напрежението в Африканския рог ескалира, откакто Етиопия, която няма изход на море, реализира меморандум за съгласие със Сомалиленд на 1 януари, който й дава достъп до морето.

„ Няма място за ходатайство, в случай че Етиопия не отдръпна противозаконния си меморандум за съгласие и не удостовери суверенитета и териториалната целокупност на Сомалия “, се споделя в изказване на външното министерство на страната, оповестено в формалните му сметки в обществените медии.

Коментарът идва, откакто органът за разрешаване на спорове на Африканския съюз в сряда разиска рецесията и прикани двете страни „ да упражняват въздържаност, да понижат напрежението и да вземат участие в изчерпателен разговор за намиране на спокойно решение на въпроса “.

Междуправителственият орган за развиване (IGAD) на комерсиалния блок от осем страни също организира изключителна среща на върха в Уганда в четвъртък по отношение на враждата сред Етиопия и Сомалия, както и спора в Судан. И четирите страни са част от блока, дружно с Южен Судан, Джибути, Кения и Еритрея.

Достъп до морето

Сомалия твърди, че нейният суверенитет и териториална целокупност са били нарушени от пакта и прикани за интернационална поддръжка. Сомалиленд е някогашен английски протекторат с лице към Аденския залив, който разгласи своята самостоятелност от Сомалия през 1991 година, стъпка, която не е приета от интернационалната общественост.

Съгласно договорката от 1 януари Сомалиленд се съгласи да наеме 20 километра (12 мили) от своето крайбрежие за 50 години на Етиопия, която желае да сътвори военноморска база и комерсиално пристанище на брега.

От години Етиопия, с население от почти 100 милиона души, търси достъп до морето, откакто Еритрея се отдели от Адис Абеба и публично разгласи самостоятелност през 1993 година след тридесетилетна война. Страната от Африканския рог сега разчита на прилежащ Джибути за по-голямата част от морската си търговия.

В Етиопия, където през по-голямата част от 2023 година държавното управление наблягаше на икономическата нужда от морско пристанище и даже едвам доловимо загатна за допустимо навлизане в Еритрея за достъп до Червено море, договорката се разказва като победа.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР