Русия разработва ядрени противосателитни оръжия, които могат да унищожат десетки

...
Русия разработва ядрени противосателитни оръжия, които могат да унищожат десетки
Коментари Харесай

Пентагонът: Русия е способна да унищожи десетки хиляди сателити в орбита

Русия създава нуклеарни противосателитни оръжия, които могат да унищожат десетки хиляди спътници за разнообразни цели, принадлежащи на разнообразни страни. Експлозията може да направи ниската околоземна орбита неизползваема за една година.

Това съобщи Джон Плум, помощник-министър на защитата на Съединени американски щати по галактическата политика, пред подкомисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса, оповестяват NBC и " Труд ".

За първи път представител на администрацията на Джо Байдън разисква опциите на Русия да унищожава спътници, на открити чувания в Конгреса. През февруари ръководителят на Комитета по разузнаването Майк Търнър за първи път приказва обществено за вероятното създаване от Русия на нуклеарни галактически оръжия и изиска Белият дом да разсекрети съответната информация.

Миналата седмица съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че съгласно Съединени американски щати „ Русия създава нов спътник, който може да носи нуклеарно устройство “.

" Някои анализатори считат, че експлозия в космоса с вярната мощ на вярното място може да направи ниската околоземна орбита неизползваема за прочут интервал от време ", съобщи Плум на чуването, уточнявайки, че този интервал може да продължи и една година.

Ниска земна орбита - обгръща надморска височина над повърхността на планетата в диапазона от 160 км до 2000 км - се употребява от множеството изкуствени спътници на Земята, в това число телекомуникационни, навигационни и доста други.

Например, с цел да обезпечи работата на сателитния интернет Starlink, компанията SpaceX на Илон Мъск изведе в орбита мад 6 хиляди спътника, които работят на височини сред 525 и 535 км.

Международната галактическа станция се намира на надморска височина от към 400 километра.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР