Тази събота християните празнуват Тодоровден, известен още като Конски Великден.

...
Тази събота християните празнуват Тодоровден, известен още като Конски Великден.
Коментари Харесай

Днес християните отбелязват Тодоровден

Тази събота християните честват Тодоровден, прочут още като Конски Великден. На днешния ден би трябвало да почерпят всички, които носят имената Тодор, Тодорка, Теодор и Теодора.

Тодоровден отбелязва първата събота след началото на Великите великденски пости. Датата на празнуването му, както и тази на Великден, се дефинира по отношение на лунния календар.

На 12 март християните почитат паметта на Свети Тодор, чийто облик през ранното Средновековие е обединил култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е показан като ездач на бял кон и змееборец.

Легендата споделя, че император Юлиан Отстъпник изискал от православните християни да ядат идоложертвена храна по време на Великденския пост.

Императорът наредил на градоначалника в Цариград да напръска скрито с кръв от идолските жертви всички постни храни на християнския пазар и по този метод християните, въпреки и незнаейки, да се осквернят.

Градоначалникът извършил заповедта.

 Тодоровден

За заповедта на Юлиан знаел и Свети Теодор Тирон, който отишъл при цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за подреденото от император Юлиан, заръчвайки му да предизвести християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара.

Свети Теодор споделил на Евдоксий през тази седмица християните да си подготвят само варено жито – коливо.

Предупредените християни не си взели никаква храна от пазара и по тази причина всяка година почитат светеца от признателност.

 Жито

Тодоровден се чества главно за здравето на конете и по тази причина днешния ден се приема като празник на коневъдството и конния спорт.

При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги водят на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете.

На днешния ден се провеждат конни съревнование – кушии, като спечелилите се награждават. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, с цел да честити празника.

На Тодоровден би трябвало да се свари жито, което да бъде благословено в църквата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР