Тази награда се дава за заслугите на професора към българската

...
Тази награда се дава за заслугите на професора към българската
Коментари Харесай

Божидар Димитров с награда като на президента на Лувъра

Тази премия се дава за заслугите на професора към българската просвета и неговото пенсиониране. На церемонията участва и новоназначеният шеф на Националния исторически музей доцент Бони Петрунова.

Наскоро шефът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подаде заявление за пенсиониране.

Горд съм, че министърът на културата ми подари част от съкровището на кан Кубрат. Това сподели проф. Божидар Димитров, след формалната гала.
Той получи и почетна тапия.

Вижте фотоси >>>

"Проф. Димитров е един човек, който с изключение на, че образува от Националния исторически музей една институция, и самият той е институция. Той е човек, който доста почитам и се преклонявам пред неговия дух и неговото неистово предпочитание да въздига българщината и да ни кара да се усещаме горди, че сме българи “, сподели министърът.

Той посочи, че подобен подарък до момента не е даван на българин, а единствено на няколко бележити персони и министри, както и на президента на Лувъра.

"Този овен е част от така наречен Съкровище на Кубрат. Кубрат, който по някакъв метод на мен най-малко ми кореспондира с Божидар. И овенът също ми кореспондира с Божидар “, пошегува се той.

Проф. Димитров посочи, че е доста разчувстван от подаръка и оценката.
"Знам, че доста хора са си отишли без и една дума да се каже в тяхна благодарност, макар че са свършили нещо в някоя област. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена. Много се веселя, че на един евентуално потомък на прабългари – като се има поради цвета ми и кръглата ми глава, е подарен не обичаен тракийски ритон, част от съкровището на едината ми глава, е подарен не обичаен тракийски ритон, част от съкровището на един от великите български канове “, сподели още историкът.

По време на тържествената гала стана ясно още, че на името на проф. Божидар Димитров е наречен залив в Антарктика.

Заливът "Димитров “ е необятен 6.8 км и е ситуиран на полуостров Велинград, на брега Греъм. В него се вливат и ледници, а на хода му е ситуиран остров Камакуа.

Според участниците в Българската антарктическа експедиция, избрали името на проф. Божидар Димитров за име на този залив, то това е, тъй като той има извънреден принос за развиването на българската антарктическа стратегия.

При избрани условия бих се върнал в политиката, сподели още професорът.
„ Обикновено хората, които са били в политиката и са излезли от нея, споделят, че в никакъв случай повече не биха се върнали. Аз обаче не се заричам.

Бих се върнал при избрани условия и при някои хрумвания, които имам, свързани с историята, с музейното дело, с културно-историческия туризъм и така нататък И в случай че се зарече този, който ще ме предложения, че ще ги извърши, бих се съгласил. Но другояче да отида просто ей по този начин, да увисвам и да получавам министерска заплата, не си коства. Тя така и така не е изключително огромна “, съобщи проф. Димитров.

Проф. Димитров разкри, че счита да напише записки за това по какъв начин е зародила концепцията за основаването на Националния исторически музей.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР