Тази история едва ли би впечатлила някого през 2018 г.

...
Тази история едва ли би впечатлила някого през 2018 г.
Коментари Харесай

Разтърсваща житейска история: Краят и началото на една от най-известните бургаски фамилии

Тази история надали би впечатлила някого през 2018 година Ако това не беше последният правоприемник в България на една от най-славните семейства. Младежът е правнук на първата българка, приключила висша математика - Донка Матева-Качева, и внук на Петко Задгорски – същият, чието име носи през днешния ден Бургаската художествена изложба, написа Флагман бг.

Донка Матева е родена в Севлиево. На 17 години приключва шестокласното учебно заведение (еквивалент на днешното приблизително образование) и се насочва за Брюксел. Там, с реализирани забележителни резултати, тя се трансформира в първата жена и за университета, приключила висша математика!


Преди да замине за Англия дефинитивно, Илиян Зиновиев продава ето тази постройка на кръстовището на улиците „ Рилска “ и „ Оборище “, проектирана от Р. Тоскани

През 1911 година Донка Качева към този момент е учител по математика в Девическата гимназия в Бургас. Зад гърба й е 12 година педагогичен стаж, чийто начало е в град Русе. Следователно тя е постъпила неотложно на работа като преподавател след дипломирането си през 1899 година

Нека напомним епохата: границата на XIX и XX век е. На дамите е неразрешено съвсем всичко - даже и да работят! Съществуват четири специалности, в които дамите въпреки всичко се „ промъкват “: акушерка, учителка, прислужница и... продажница. Дори преподавател обаче до самия завършек на века е можела да бъде единствено неомъжената жена.


Донка Качева като абитуриентка

Тази прогресивност на Донка се трансформира в емблема на семейството. След няколко десетилетия и зетят на Качеви – популярният Петко Задгорски - не прави изключение: под негово управление се случват за първи път в Бургас толкоз доста неща, че единствено изброяването на част от тях е не дребен лист:


Дипломата на Донка Матева от Брюксел

Автор е на паметника на Пушкин в Морската градина – утвърден за един от най-хубавите в Европа;


Донка Матева-Качева измежду свои ученички


Петко Задгорски до паметника на Пушкин. Снимка на ДА Архиви-Бургас

Пръв началник на градската изложба и пръв реставратор в нея;

Пръв ръководител на бургаското Дружество на художниците.

Виден общественик;

Съучредител на някои от морските общества и инициативи в Бургас.

Петко Задгорски почива през 1974 година Запазваме си правото да разкажем настрана за този извънредно надарен и с безкрайна сила създател, както и за куриозното разкриване на паметника на Пушкин през 1952 година
Синът на художника от половин век живее в Германия. Дъщеря му – Тони Задгорска – помним като неотстъпчив демократ и огромен другар на художниците.

Днес нейният наследник Илиян Зиновиев (внук на Задгорски, същият с който започнахме този очерк; семейството идва от другия му дядо - Зинови) се е устроил в Бристол, Англия. Щастливо привързан е и от няколко дни - татко на прелестна принцеса.

Тя е гордата наследница на Матеви, Качеви, Задгорски...

Използваме случая, с цел да честитим на Илиян и да му пожелаем да я докара в Бургас. Въпреки всичко.

Бургас, април 2018 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР