Към днешния ден, когато Путин се готви да положи клетва

...
Към днешния ден, когато Путин се готви да положи клетва
Коментари Харесай

Bloomberg: Руснаците се учат да живеят с войната, която Путин отп...

Към днешния ден, когато Путин се готви да постави клетва като президент за още шест години, нашествието се е трансформирала в част от всекидневието на доста руснаци и не бяха оправдани упованията, че натискът на интернационалните наказания и задълбочаващата се изолираност в последна сметка ще ги извърнат против него. Вместо да стачкуват, мнозина се събират към знамето.

 

Кремъл употребява най-големия спор в Европа след Втората международна война, с цел да прекрои Русия, съчетавайки гневен шовинизъм, включващ мощна комбинация от руска ера и имперска носталгия, със засилващи се репресии против несъгласието. В резултат на това Путин е изправен пред напълно слаб вътрешен напън да приключи сраженията макар големите военни жертви. Това е предизвикателство за американските и европейските съдружници на Украйна, които се пробват да усилят разноските за Русия за продължение на войната, която тече към този момент трета година.

 

Настоящата обстановка е в внезапен контрастност с първите месеци след нахлуването през февруари 2022 година, когато доста руснаци реагираха с яд, меланхолия и потрес, както твърди социологът Анна Кулешова от Social Foresight Group, която напуща Русия след началото на войната и понастоящем живее в Люксембург.

" Когато няма излаз от дадена обстановка с достолепие, няма по какъв начин да си тръгнеш и би трябвало да печелиш пари и да отглеждаш деца, тогава е по-лесно да приемеш новата действителност, в сравнение с безпределно да ѝ се съпротивляваш ", изясни тя.

 

Войната е проникнала във всяко равнище на съветското общество. В доста учебни заведения децата изпращат дарове и писма на бойците на първа линия и би трябвало да посещават специфични образователни часове, на които учителите повтарят посланието на Кремъл, че страната е във война със Запада в Украйна и е работила, с цел да се отбрани.

 

Телевизионните и радиопредаванията постоянно са изпълнени с военни тематики и показват воюващите в Украйна като наследници на поколението, победило нацистка Германия във " Великата отечествена война ", пренебрегвайки обстоятелството, че този път агресорът е Русия. Кампаниите за набиране на военнослужещи оферират доходоносни бонуси и заплати за тези, които ще " бъдат мъже " и ще постъпят в армията на договорна работа.

 

41-годишният Платон Маматов подписва контракт през април да се върне в Украйна, откакто прекара шест месеца на фронта предходната година. Той съобщи, че хората в родния му град Екатеринбург постоянно се обръщат към него, с цел да предложат помощ и поддръжка, когато го видят в униформа. Въпреки че не всички поддържат нашествието, има " консолидация на обществото " зад армията, уточни Маматов.

" Всички схванаха, че това е война и че визира всички. Граничните територии се обстрелват всекидневно, фабрики в Русия горят, летят дронове, има погребения и хора с увреждания се връщат от фронта ", описа той.

 

Путин съобщи желанието си да образува нов политически и бизнес хайлайф от тези, " които са потвърдили своята преданост към Русия " във войната малко преди да завоюва пети мандат с рекордните 87% на президентските избори през март. Кремъл показа предопределените избори, в които той не се сблъска с същинска конкуренция, като доказателство, че обществеността изцяло поддържа конфликта на Путин със Запада.

 

Санкциите не съумяха " да основат задоволително стопански дискомфорт на персонално равнище, да покажат на руснаците връзката сред войните, които стартират, и ерозията на личното им богатство ", съобщи Мария Снеговая, старши помощник в Програмата за Европа, Русия и Евразия в основания във Вашингтон Център за стратегически и интернационалните проучвания. Въздействието върху виталния стандарт на руснаците е " прекомерно малко, с цел да промени коренно публичното въодушевление ", означи тя.

 

Докато Русия се приспособяваше към невижданите наказания, които не съумяха да срутен стопанската система ѝ, доста руснаци откриха финансова полза от войната. Задълбочаващият се дефицит на работна ръка, остър от търсенето на новобранци за армията, способства за възходящия напън върху заплатите, защото предприятията покачват възнагражденията, с цел да задържат личния състав или да запълнят свободните места.

Военната стопанска система на Русия към този момент се разраства мощно, защото държавното управление налива пари в отбранителната промишленост и се стреми да защищити локалния бизнес от въздействието на глобите. Кремъл продължава да прибира доходи от продажби на нефт и газ, като се ориентира към страни като Индия и Китай, откакто Европа стартира да отбягва съветската сила.

 

" Индикаторите за публичните настроения по отношение на социално-икономическата обстановка са на равнището от 2008 година, пикът на стабилността на Путин ", регистрира Денис Волков, шеф на самостоятелния социологичен център " Левада ", имайки поради енергийния потребителски взрив по време на първите два президентски мандата на Путин. " Държавата харчи големи средства, с цел да сътвори чувството, че всичко е наред, че живеем както нормално ".

 

Русия употребява запасите в националния си фонд за богатство, с цел да поддържа възходящите държавни разноски, до момента в който инфлацията е съвсем двойно по-висока от целевите 4% на Централната банка. Банката на Русия увеличи главния лихвен % до 16%, а държавното управление наложи финансов надзор, с цел да облекчи натиска върху рублата.

Проучванията демонстрират, че публичната поддръжка за Путин остава висока - съгласно изследване от март 87% утвърждават неговото водачество и 76% поддържат съветската войска в Украйна. Въпреки че заповедта на Путин от септември 2022 година за активизиране на 300 000 резервисти беше " мощен потрес ", който провокира най-рязкото повишаване на публичното безпокойствие от 30 години насам, настроенията се възвърнаха, когато управляващите дадоха да се разбере, че няма да има нова готовност.

 

" Беше като гръм от ясно небе, разплаках се и помолих другари за помощ, с цел да измъкна брачна половинка ми от тази месомелачка ", описа 37-годишната Марина, чийто брачен партньор Александър е измежду призованите. Сега " взехме решение, че войната също е работа ", изясни тя.

 

Двойката получава субсидирана ипотека, с цел да си купи апартамент в Москва, а децата им получават привилегии в университет и летен лагер, защото Александър е на първа линия.

 

" Преди единствено парите решаваха всичко " в Русия, изясни тя. " Вече не е единствено по този начин ".

 

Началото на войната и мобилизацията доведоха до изселването на стотици хиляди руснаци. Това сътвори " чувството, че всички тези " умни " хора най-сетне са си тръгнали и " същински мъже ", като да вземем за пример квалифицирани служащи в фабрики, могат да получат благоприятни условия и прогрес, уточни социологът Кулешова.

 

Най-суровите репресии на Кремъл от десетилетия против даже леката рецензия принудиха руснаците, които се опълчват на войната, да замълчат. Държавата задържа деятели за права, публицисти и драматурзи и вкара в пандиза елементарни хора за изявления в обществените мрежи според закон за " подправени вести ", който дефинира като закононарушение критикуването на войната.

Войната възроди навика от руската ера хората да уличават съседи, учители и сътрудници за хипотетична липса на национализъм, като пишат доноси до управляващите с гледище за наказателни следствия.

 

Параноята се популяризира даже измежду съветския хайлайф. Много хора се опасяват да не бъдат упрекнати в непочтеност и да бъдат подложени на правосъдно гонене, в случай че кажат нещо за войната и последствията от нея.

 

Данни от Върховния съд на Русия демонстрират, че през 2023 година за държавна измяна са били наказани 39 души - най-високият брой от девет години насам, а други 730 са приети за отговорни в тероризъм - обвиняване, чиято формулировка е разширена, тъй че да обхване опозиционни продемократични групи като мрежата на починалия Алексей Навални.

 

Броят на хората, жигосани като " задгранични сътрудници " от Министерството на правораздаването, набъбна от началото на нашествието и ги излага на опасността от правосъдно гонене.

 

Репресиите оказаха вцепеняващ резултат върху желанието на руснаците да стачкуват. През 2023 година Върховният съд е получил едвам 2000 тъжби против формалните забрани на манифестации и всеобщи събрания. Това е спад от 22 000 броя през миналата година и 19 000 през 2021 година

Смъртта на Навални в арктически затвор през февруари акцентира възприятието за безизходност. Въпреки че хиляди се опълчиха на Кремъл, с цел да отдадат последната си респект на погребението му в Москва, нямаше подтик за по-нататъшни митинги против Путин и войната.

 

Подкрепата измежду елементарните руснаци за мирни договаряния има наклонност да нараства единствено когато армията претърпи поврат в борбата в Украйна, означи Снеговая от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания. Дори когато поддържат договарянията, мнозина упорстват да запазят териториите, които съветските войски окупират сега в Украйна и които Путин е оповестил " вечно " за част от Русия.

 

Маматов, някогашен политически пълководец, съобщи, че събира пари от руснаци посредством канал в " Телеграм ", с цел да купува продукти като дронове, бронежилетки и медикаменти за фронтовите войски.

Даренията нарастват всеки месец, тъй като хората схващат, че това е " нашата обща война ", уточни той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР