Тази година румънците не се маскираха за Вси Светии. Не

...
Тази година румънците не се маскираха за Вси Светии. Не
Коментари Харесай

Политически крамоли отново разделят Румъния

Тази година румънците не се маскираха за Вси Светии. Не тъй като си имат Дракула, а тъй като си имат Ливиу Драгня. Лидерът на най-голямата политическа партия оттатък Дунав, Социалдемократите, показва че може да е същинско преобразяване на злото, като реши да отпразнува 55-я си рожден ден точно на годишнината от нещастието в букурещкият нощен клуб „ Колектив ”. Вероятно е не запомнил пожарът, който избухна в заведението през 2015-а, след пиротехническо шоу на рок концерт?! Пламъците скорострелно обгърнаха заведението, таванът падна, младежи починаха на място или при суматохата и блъсканицата в тесните изходи. Други издъхнаха в болничното заведение. Трагедията лиши живота на 64 души – младежи сред 14 и 16 години.

Оказа се, че заведението – някогашна добивна фабрика – не дава отговор на нормите за сигурност. Срещу притежателите на нощния клуб бяха повдигнати обвинявания в непредумишлено ликвидиране. Огненият пъкъл и човешката покруса родиха групова гражданска война, която още тлее. Защото министър председателят е нов, проблемите са остарели, а раната не е зараснала.

Докато съпартийците на Драгня се надпреварваха в клиширани пожелания за здраве и триумфи за годишнината, а президентът Клаус Йоханис му изпрати букет бели орхидеи (символ на приятелството) в опит да разтопи леда, в обществените мрежи гневни румънци написаха – „ Нека Бог ви подари с още 55 години живот, с цел да върнете парите, които сте откраднал ”. Недоволните линчуваха плашило на ръководителя на Социал-демократическата партия на алегорична екзекуция пред постройка на бул. „ Мирча Елиаде ” в румънската столица. И въпреки че бяха шепа хора за разлика от 2015-а година, когато се събраха хиляди, тръпка полази по гърба на Ливиу Драгня. И го обзе боязън.

Именно от боязън през миналата седмица съпартийците на Драгня лансираха скандалния проектозакон „ Антипротести ”. Иницииран от сенатора Виорел Салан – бригаден военачалник и някогашен началник на Окръжния инспекторат на жандармеристите в Хунедоара, документът планува повече пълномощия за жандармерията. Според него служителите на реда да имат право да употребяват мощ, в случай че тълпата не им „ спомага ”. 124 депутати към този момент поддържаха законодателната самодейност.

Но все по-малко са тези, които поддържат Социалдемократите в тяхната управническа стратегия. Година след изборите, тя наподобява на потъващ айсберг. Икономическите ограничения, които СДП даде обещание (това й обезпечи невиждано добър резултат в урните), отпадат една по една. Увеличението на минималната работна заплата и това на пенсиите не биха могли да бъдат покрити от бюджетните доходи, които са по-малки от разноските. Жертвани бяха и някои обществени вложения в инфраструктурата, тъй като изискваха 25 % съфинансиране – пари, които ръководещите нямат от кое място да вземат. Втората уязвимост, за която никой не приказва по малкия екран, е финансовата задлъжнялост. През 2017-а година този развой се форсира.

Ожесточи се и тихата война сред Ливия Драгня и министър председателят Михай Тудосе. Първият се „ храни ” от политически рецесии. Вторият е на ръба да хвърли оставка, единствено няколко месеца откакто постави клетва. А президентът Йоханис избира да е надалеч от политическите главоблъсканици – във фабриката на „ Форд “ в Крайова, с цел да открие най-новия им създаден модел. За отворилата се бездна в ръководството подсказа и рекордно късата 6-минутна гала по назначението на тримата нови министри – Паул Стънеску на развиването, Феликс Строе на превоза и Мариус Ника на европейските фондове. Драгня освен не стъпи в Котрочени (президентският замък в Букурещ), само че сподели на президента „ да не приказва повече за СДП, в случай че той самият не се причисли към партията ”. Лидерът на СДП е уверен, че избрани институции и хора желаят да конфискуват държавното управление, да изземат функционалностите му. Дали? Никой не желае тази играчка.

Драгня обаче очевидно е шизофреник. Преди броени дни той хвърли следващата словесна ръкавица към президента Клаус Йоханис, че дърпа конците на Дирекцията за битка с корупцията и назова органът „ душманина “ на Социал-демократическата партия. Какво да чакаме от човек, който признава, че разпуска с Angry Birds?
И по този начин. Отново е ноември. А Румъния се е засилила към пропастта. Дано месецът бързо се изтърколи. Защото през декември обичайно оттатък Дунава се случват чудеса – обединяването, Румънската гражданска война, изборът на сашки немец за президент….Какво следва и ще има ли този път коледно знамение? Времето ще покаже.

Букурещ против измамите със остарели коли

Публикации в румънската преса от тази седмица, настояват че ръководещата в Румъния Социалдемократическа партия е изготвила законопроект, който занапред ще разбуни духовете оттатък Дунава. Става въпрос за въвеждането на възбрана за румънски жители да имат повече от един автомобил за период от две години. Употребяваните транспортни средства, импортирани от чужбина, ще могат да се търгуват единствено от компании, а частни лица ще могат да сменят собствеността си върху автомобил втора употреба единствено един път на 630 дни. По данни на румънските данъчни служби в страната е доста публикувана практикатка физически лица, които не са данъчно регистрирани, да имат и търгуват с коли “втора ръка ”. Засечени са случаи с частни лица, които имат до 10-15 автомобила. Тези хора развиват икономическа активност, която не е разрешена по закон, не е записана фискално и не се заявяват доходи от нея, на съображение че колите се считат за персонално имущество. Новите ограничения имат за цел да се оправят с този вид злоупотреби, въпреки и съгласно мнозина от съперниците им да са съвсем противоконституционни, тъй като ще лимитират правото на персонална благосъстоятелност на жителите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР