Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай

...
Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай
Коментари Харесай

Тайван се готви за война

Тайван приготвя бомбоубежищата си, защото възходящото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за опцията от китайско нахлуване против демократичния остров.

Китай счита Тайван за своя територия и е нараснал военната си интензивност във въздуха и морето към него. Тайван се заклева да се пази самичък и трансформира укрепването на защитата си в приоритет, като организира постоянни военни и цивилен учения.

Подготовката включва установяване на убежища, в които хората могат да се укрият, в случай че стартират да летят китайски ракети, само че не в особено построени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове.

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат към 12 милиона души, което е повече от четири пъти популацията на страната.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с избраните убежища, поместват местонахождението им в приложение за смарт телефони и стартират акция в обществените медии и с плакати, с цел да се уверят, че хората знаят по какъв начин да намерят най-близкото леговище.

Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен оптималният брой хора, които могат да бъдат настанени.

Високопоставен чиновник в градската работа, отговарящ за приютите, съобщи, че събитията в Европа са довели до ново чувство за извънредност.

" Погледнете войната в Украйна ", сподели Аберкромби Ян, шеф на Службата за ръководство на постройките.

" Няма гаранция, че няма да бъдат наранени почтени хора ", сподели той и добави, че точно по тази причина обществеността би трябвало да бъде осведомена.

" Всички жители би трябвало да имат осведоменост за рецесията... Ние се нуждаем от убежища при положение на нахлуване от страна на китайските комунисти ".

Миналия месец Тайван организира изцяло обучение за въздушна паника на целия остров за първи път, откогато пандемията от корона вирус наруши постоянните учения.

Сред инструкциите, които жителите получиха при положение на идващи ракети, беше да слязат в мазетата на паркингите си, като закрият очите и ушите си с ръце, а устата си държат отворена - с цел да се сведе до най-малко въздействието на взривните талази.

Някои бранители на гражданската отбрана настояват, че би трябвало да се направи повече.

Законът изисква от управляващите да поддържат убежищата чисти и отворени, само че те не би трябвало да бъдат снабдени с хранителни запаси като храна и вода.

През юни откриватели в Народното събрание приканиха убежищата да бъдат снабдени със ресурси за незабавни случаи.

Ву Енох от ръководещата Демократична прогресивна партия съобщи, че жителите би трябвало да приготвят комплекти за оцеляване, които да вземат със себе си, когато търсят заслон.

" Важното е какво ще вземете със себе си, с цел да могат хората да останат там за дълъг интервал от време ", споделя Ву, като показва медицински консумативи и даже принадлежности за създаване на спонтанна тоалетна.

" Не съм уплашена. Продължавам да пребивавам както нормално. Когато се случи, ще се случи ", споделя Тереза Чанг, 17-годишна, която минава през тренировките./БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР