Тайландската полиция задържа още няколко видни активисти от младото продемократично

...
Тайландската полиция задържа още няколко видни активисти от младото продемократично
Коментари Харесай

Арести засилват натиска над протестиращи в Тайланд

Тайландската полиция задържа още няколко видни деятели от младото продемократично придвижване в кралството, което желае промени в държавното управление и нарушава табутата с апели за промени в монархията, съобщи Агенция Франс Прес.

Страната е очевидец на съвсем всекидневни митинги от месец, като към 20 000 души излязоха на улиците през уикенда да изразят недоволството си от обвързваното с армията държавно управление и да призоват за полемики за ролята на кралското семейство.

През нощта полицията арестува трима основни деятели, а на сутринта още петима, в това число две известни рап звезди, с което общият брой на арестуваните стана 11.

Арестуваните са взели участие в митинг на 18 юли, която даде начало на вълната от демонстрации. По-късно са освободени под гаранция.

Какви са настояванията на митинга

Демонстрациите са срещу държавното управление на премиера Прают Чан-о-ча. Бившият боен поведе прелом през 2014 година и резервира кралството под военно ръководство в продължение на 5 години.

При хунтата бе основана нова конституция – преди изборите предходната година.

Прают Чан-о-ча бе определен да оглави гражданско държавно управление.

Протестиращите обаче споделят, че целият развой е скърпен с помощта на новия главен закон и упорстват за разформироване на Народното събрание, за пренаписване на конституцията и за завършек на издевателството, на който са подложени.

Имат и 10 претенции към монархията, в това число закона за клюка, който пази кралското семейство от рецензии.

Законът е измежду най-строгите в света и планува санкции по 15 година за всяко обвиняване.

Защо в този момент?

Недоволството тлее от февруари, когато водачите на опозиционна партия, известна измежду младежи, получиха възбрана да се занимават с политика.

Според протестиращите решението за партията „ Бъдеще напред “ е политически стимулирано.

А карантината поради пандемията, която удари тежко тайландската стопанска система, изложи на показ пропастта сред класата от милиардери и бедните поданици.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР