Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри

...
Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри
Коментари Харесай

В Благоевград: Над 40 участници от страната събраха Националните спортни игри за трансплантирани „Да! За живот!“

Над 40 участници от цялата страна събраха Националните спортни игри за трансплантирани, които се организираха в Югозападния университет Неофит Рилски – Благоевград по самодейност на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН)и с поддръжката на община Благоевград. Трансплантирани хора, медици, ангажирани в процеса донорство и трансплантация, представители на неправителствени организации, Български юношески Червен кръст и други поддръжници на идеята се включиха в спортната конкуренция, с цел да кажат дружно „ Да! За живот! “.

Преди началото на игрите мотористи от мотоорганизация Widows Sons & Masonic Riders Grand Chapter Bulgaria (WSMR), представители на фондации П.У.Л.С. и „ Движение на българските майки “ показаха своята поддръжка към идеята с мотошествие през централните булеварди на града, след което се причислиха към формалните посетители.

Събитието беше публично намерено от домакина проф. доктор Николай Марин и изпълнителния шеф на ИАМН госпожа Иванка Динева. Приветствия към участниците насочиха заместник-министърът на образованието и науката госпожа Таня Михайлова, съветникът на министъра на младежта и спорта в служебното държавно управление и ръководител на Българската федерация по бадминтон доктор Володя Златев, изпълнителният шеф на Националната организация по трансплантация на Румъния доктор Генади Ваташки, началникът на отдел „ Информационни системи “ на Агенцията по трансплантация в Молдова Дориан Вистерничеану, господин Даниел Капсъзов президент на WSMR. Сред гостите бяха ръководителят на Федерацията по спортна гимнастика Йордан Йовчев, доктор Денислава Ангелова – ръководител на Асоциация „ Докосни дъгата “, почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, Димитър Стефанин – финалист от Dancing Stars – България, 2024 година и победител в Dancing Stars – Австрия, 2023 година и други

Поздравителни адреси към уредниците и всички участници изпратиха президентът на Република България господин Румен Радев, вицепрезидентът госпожа Илияна Йотова, ръководителят на Комисията по опазването на здравето, 49-о Народно заседание проф. доктор Костадин Ангелов, служебният министър председател Димитър Главчев, служебният министър на опазването на здравето Галя Кондева и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков.
Музикален привет към участниците и гостите сервираха студенти от Факултета по изкуствата.
Спортният празник на хората, получили втори късмет за живот, и техните лекари стартира с плувците и продължи с конкуренция в спортовете тенис, тенис на маса, тичане 60 м, мини голф, бадминтон и дартс.

В края на деня на прочувствена гала всички участници, показали своя висок състезателен дух, бяха наградени с медали. Отличени бяха и студентите, преподавателите и представителите на Студентския съвет, взели участие в организирането на събитието, както и всички други поддръжници на идеята в този ден. Ректорът проф. доктор Николай Марин изненада участниците, откроили се с интензивно наличие и реализирани резултати в спортната конкуренция, със специфични награди, предоставени от А1. В 20.00 часа фасадата на Спортния комплекс на Югозападния университет блестна в зелено – цветът на донорството и трансплантацията, в израз на поддръжка.

В рамките на събитието се състоя интернационална работна среща, на която бяха разисквани опциите за бъдещи взаимни начинания.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР