Тъй като морските пристанища на Украйна са блокирани или превзети

...
Тъй като морските пристанища на Украйна са блокирани или превзети
Коментари Харесай

Износ! Пристанището в Констанца едва смогва с украинското зърно

Тъй като морските пристанища на Украйна са блокирани или завладяни от съветски сили, прилежащото румънско черноморско пристанище Констанца се обрисува като главен канал за износа на зърно от раздраната от войната страна на фона на възходящата международна продоволствена рецесия, осведоми Аssociated Press.

Това е най-голямото пристанище в Румъния, където се намира най-бързо зареждащият се зърнен терминал в Европа, който е преработил след нашествието на 24 февруари близо един милион тона зърно от Украйна - един от най-големите експортьори на пшеница и царевица в света.

Но пристанищните оператори споделят, че поддържането, а да не приказваме и за увеличение на размерите, които обработват, скоро може да се окаже невероятно без съгласувана поддръжка и вложения от Европейския съюз.

" Ако желаеме да продължим да оказваме помощ на украинските фермери, ние самите се нуждаем от помощ, с цел да увеличим потенциала си за обработка ", сподели Дан Долгин, шеф на интервенциите със зърнени култури в основния оператор " Комвекс " на черноморското пристанище.

" Нито един оператор не може да влага в инфраструктура, която ще стане непотребна, откакто войната завърши ", добави той.

" Комвекс " може да обработва до 72 000 тона зърнени култури дневно. Това и близостта на Констанца по суша до Украйна и по море до Суецкия канал вършат пристанището най-хубавият сегашен маршрут за украински селскостопански експорт. Други други възможности включват шосейни и железопътни връзки през западната граница на Украйна до Полша и нейните пристанища в Балтийско море.

Усилията за унищожаване на съветската обсада не доведоха до нищо и Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации чака до 181 милиона души в 41 страни да се сблъскат с продоволствена рецесия или апетит тази година по отношение на войната в Украйна.

Само дни след съветската инвазия, " Комвекс " влага в ново оборудване за разтоварване, очаквайки, че прилежащата страна ще би трябвало да пренасочи своя селскостопански експорт.

Това разреши на пристанището през последните четири месеца да транспортира близо един милион тона украинско зърно, като по-голямата част от него идва с шлепове по река Дунав. Но защото 20 пъти повече към момента е блокирана в Украйна и сезонът на лятната годишна продукция бързо наближава в самата Румъния и други страни, които употребяват Констанца за своя експорт, Долгин сподели, че е евентуално темпът на украински доставки на зърно през това пристанище да се забави.

" Тъй като лятната годишна продукция в Румъния наближава, всички пристанищни оператори ще се ангажират с румънските зърнени храни ", предизвести той.

При неотдавнашно посещаване в Киев с водачите на Франция, Германия и Италия румънският президент Клаус Йоханис сподели, че страната му търси вероятни способи за превъзмогване на " потреблението на износа на зърно като оръжие от страна на Русия ".

" Като съответстваща част от решението за продоволствената неустановеност, генерирана от Русия, Румъния взе участие интензивно в улеснението на преноса на износа от Украйна и в това да служи като център за превоз на зърно, с цел да доближи то до обичайните пазари в Близкия изток, Северна Африка и елементи от Азия, " сподели той.

Решенията, разисквани в Киев, сподели Йоханис, включват ускорение на доставките с шлепове по река Дунав, увеличение на скоростта на тяхното разтоварване в румънските пристанища, нови гранични пунктове за камиони с украинско зърно и наново отваряне на изведена от употреба железопътна линия, свързваща Румъния с Украйна и Молдова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР