Екип от китайски изследователи твърди, че е открил начин да

...
Екип от китайски изследователи твърди, че е открил начин да
Коментари Харесай

Китай откри ахилесовата пета на американските подводници

Екип от китайски откриватели твърди, че е разкрил метод да наблюдава даже най-скритите атакуващи подводници на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Ново изследване, извършено от Ли Юхан и 713-ия проучвателен институт на Китайската държавна корабостроителна корпорация, откри, че подводници, движещи се със скорости над 20 възела, могат да причинят незначителни талази на повърхността на океана.

Той не може да бъде открит от човешкото око, само че евентуално може да бъде проследен благодарение на радар с ултрависока разграничителна дарба.

Този феномен на " незадълбочено пробуждане " е прочут от десетилетия, само че до неотдавна се смяташе за негоден (поне в некласифицирани условия), защото вибрациите на повърхността на подводницата са доста дребни спрямо вълновото придвижване.

Изследването на Ли твърди, че се основава на действителни данни, събрани от китайски датчици в Южнокитайско море, огнище на подводна активност на Военноморски сили на Съединени американски щати.

Изследователската област на екипа се концентрира върху островите Донгша, ситуирани югозападно от Тайван. Тези острови, известни още като островите Пратас, са един от най-важните подводни проходи в северната част на Южнокитайско море и постоянно се посещават от противоподводни самолети на Китайската народноосвободителна войска (НОАК) по време на военни учения.

За Съединените щати такива вести са сериозни, защото при положение на евентуален спор техните подводници ще бъдат уязвими за НОАК.

По-техническа записка, до момента в който плаваха в региона, китайските откриватели откриха, че подводници с дължина към 100 метра (328 фута) и диаметър повече от 10 метра - почти с размера на SSN-22 - могат да резонират с околната вода, причинявайки непредвидени разстройства.

Според техните оценки, когато дълбочината на гмуркане на подводницата доближи 100 метра и скоростта й надвиши 20 възела, на повърхността на океана могат да се образуват огромен брой талази с височина до няколко сантиметра.

Разследването може да има последствия за най-чувствителните активи на Америка. През октомври 2021 година ударната подводница от клас Seawolf USS Connecticut на Военноморски сили на Съединени американски щати беше в Южнокитайско море, когато се натъкна на неразучена подводна планина.

Подводницата получи съществени повреди и беше принудена да се върне на остров Гуам за незабавен ремонт; единадесет членове на екипажа бяха ранени. Последвалото следствие откри, че екипажът се е движил прекомерно бързо в непознати води.

В окончателния отчет от следствието се показва, че „ Кънектикът “ се е движил с 24 възела, което е надвишило прага от 20 възела, разказан в проучването на Лий.

Подводницата от клас Seawolf може да реализира оптималната крейсерска скорост от 25 възела, съгласно Съвета за подводни индустриални бази, който съставлява повече от 5000 американски компании, които доставят сериозни материали за стратегиите за подводници на Съединени американски щати.

Въпреки че Seawolf е най-модерната атакуваща подводница в американската войска, нейният дизайн е приключен преди 40 години, когато откриването на повърхностни талази разчита значително на образно наблюдаване. Плаването с висока скорост се смяташе за безвредно, даже и да е покрай бреговата линия на врага.

Междувременно екипът на Лий твърди, че техният метод може да открие подводница, движеща се със скорост до два възела, което може да съставлява предизвикателство за атакуване на подводници под вода или за подготовка за нахлуване.

Проучването се основава на последните известия на Китай за нова технология за разкриване на следи, употребяваща ултрависокочестотен радар в 6G (терахерцов) набор. Терахерцовите талази са с дължина единствено 1/10 000 от метър, което ги прави евентуално потребни за разкриване на талази с размери субмилиметър на океанската повърхнина.

Терахерцовата технология обаче е извънредно сложна за потребление, изисквайки високоспециализирано съоръжение за предаване и приемане на сигнали, като в същото време филтрира фоновия звук.

Получените данни също ще би трябвало да бъдат оценени, с цел да се разграничат дребните талази от всяко друго придвижване на повърхността - задача, която би била съвсем невъзможна в предишното, само че в този момент може да е по-близо до действителността с помощта на изкуствения разсъдък.

Възможно е американският флот също да разполага със система, способна да създаде същите резултати, макар че техническите й характерности са класифицирани. AN/APS-154 Advanced Airborne Sensor (AAS) е великански двупосочен радарен модул AESA, предопределен да бъде инсталиран на корема на P-8A Poseidon морски патрулен аероплан.

Точните му благоприятни условия не са разкрити, само че се знае, че системата е проектирана да обезпечава резолюция, сходна на фотографска, при всевъзможни метеорологични условия.

Основната функционалност на P-8A е битка с подводници и предходното управление на Военноморски сили предложи потреблението на радар AESA по отношение на други технологии за разкриване на подводници от горната страна.

Възможностите за битка с подводници на съветските въоръжени сили също остават засекретени. Китайските разработки обаче демонстрират, че дейното съдействие във военно-техническата сфера сред Руската федерация и КНР ще бъде потребно, в случай че общ зложелател, като Съединени американски щати и НАТО, е уязвим за взаимни технологии.

Трябва да се напомни, че Съединените щати основават „ нова и по-силна мрежа от партньорства “ в Тихия океан, която е „ неповторима “ за района, съгласно министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин при започване на юни по време на изява на разговора „ Шангри-Ла “. в Сингапур.

Той означи, че „ това ново доближаване не е индивидуален съюз или коалиция, а нещо неповторимо за Индо-тихоокеанския район, набор от припокриващи се и допълващи се начинания и институции, водени от обща визия и възприятие за взаимно обвързване. “

Контурите на тази нова мрежа станаха все по-видими през последната година, защото Япония, Корея и Съединените щати се споразумяха за невиждан продан на ракетно разузнаване в действително време за идентифициране на цели и предизвестие за ракетни офанзиви.

Австралия и Япония подписаха военно съглашение. Южна Корея и Австралия подписаха значими съглашения в региона на защитата. Япония изнася оръжие за Филипините за първи път. В началото на май в Хонолулу се организира среща на министрите на защитата на Австралия, Япония, Филипините и Съединени американски щати.

Остин също означи в речта си, че Съединените щати, съдружниците и сътрудниците са нараснали сложността и броя на участниците в учения като Garuda Shield и Cobra Gold, в които 30 страни участваха или следиха учения през март, и Тайланд, Япония, Сингапур, Малайзия и Южна Корея организираха цялостно образование и учения с бойни стрелби.

Това беше десетото посещаване на Остин в Индо-тихоокеанския район като министър на защитата, което демонстрира нараснал интерес на Съединени американски щати към него. И е явно, че това се дължи на възходящата мощност на Китай. И защото Съединените щати разчитат на морската мощност, потреблението на активи на Военноморски сили на Съединени американски щати против Китай е от изключителна значимост.

Превод: СМ

Източник: Катехон

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед8178Валентин Вацев: Българска социалистическа партия беше замислена като партия-оплаквачка, да не печели изборите, а да легитимира деснитеАлтернативен Поглед8778Валентин Вацев: Разрушаването на линията, която разграничава общественото от демократичното, беше причина за злополуката на европейските левиАлтернативен Поглед10950„ ЛЕВИЦАТА! “: Правителството компенсирало ли е АЕЦ „ Козлодуй “ от Фонд енергийна сигурност?Алтернативен Поглед68045Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед26586Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед208623Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106514Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед96236Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед68045Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на Украйна
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР