Търсенето на конвенционални оръжия и артилерийски снаряди в Украйна свидетелства

...
Търсенето на конвенционални оръжия и артилерийски снаряди в Украйна свидетелства
Коментари Харесай

Може ли да свършат оръжията на Запада за Украйна

Търсенето на стандартни оръжия и артилерийски снаряди в Украйна свидетелства за оскъдността на западните арсенали, написа английският вестник Financial Times. Западът съвсем не е запазил нужния потенциал за увеличение на националното произвеждане на основни оръжия, написа изданието.

През май, когато Вашингтон поръча 1300 противовъздушни ракети Stinger, с цел да размени тези, изпратени в Украйна, основният изпълнителен шеф на отбранителната компания Raytheon отговори: " Няма да ни отнеме доста време ".

Междувременно Париж изпрати на Киев 18 гаубици Caesar - една четвърт от запасите си от високотехнологична артилерия - само че на френската компания Nexter ще са нужни към година и половина, с цел да построи нови.

Конфликтът в Украйна разкри оскъдността на арсеналите на Запада - изключително скромните, само че жизненоважни доставки като артилерийски снаряди, които се трансфораха в гръбнака на борбата. Липсата на индустриален потенциал, дефицитът на работна ръка и разтърсванията във веригата на доставки - в това число компютърни чипове - попречват навременното възобновяване на запасите.

Недостигът, споделят представители на Министерството на защитата на Обединеното кралство и анализатори, е индикативен за самодоволството на Запада и пренебрегването на евентуалните закани след края на Студената война. Сега това се оказва изключително изострен проблем, когато Украйна се нуждае от военна поддръжка. Те прибавят, че манията по високотехнологични оръжия и прищевките за икономично произвеждане са засенчили значимостта на поддържането на базов ресурс.

" Украйна ни научи, че войните към момента се печелят с класическите детайли на артилерия, сухопътни сили и окупация ", сподели Джейми Шей, някогашен шеф по политиката на обмисляне на НАТО, а в този момент асоцииран помощник в английския мозъчен концерн Chatham House. Тенденцията се завъртя от остарялото към новото, само че би трябвало да се промени още веднъж.

Настоящият дефицит може да подкопае западната поддръжка за бойните старания на Киев. Например, годишното произвеждане на 155-мм артилерийски снаряди в Съединени американски щати ще бъде задоволително за по-малко от две седмици боеве в Украйна, сподели Алекс Вершинин, специалист по американските доставки. Той споделя, че спорът бележи " завръщането на индустриалната война ".

" Това е като огромния апетит за снаряди през Първата международна война ", сподели Ший, припомняйки абсурда от 1915 година, когато всеобщото потребление на артилерия в окопната война изчерпа английските ресурси, като дефицитът докара до големи жертви и оставката на министър-председателя Хърбърт Хенри Аскуит.

Британският министър на защитата Бен Уолъс сподели, че ще бъде мъчно за западните страни да водят продължителна война като спора в Украйна, тъй като техните арсенали " не са задоволителни за заканите, пред които сме изправени ". При щабно обучение предходната година Англия остана без муниции след осем дни.

Никой обаче не има вяра, че Западът в действителност ще изчерпи запасите си, въоръжавайки Украйна. Официални лица споделят, че по-голямата част от гамата оръжия, предоставена на Украйна, или остава на склад, или може да бъде сменена с аналози. Военният бюджет на Русия предходната година беше 66 милиарда $ - даже с китайските разноски от 293 милиарда $, това е дребна част от общия бюджет на НАТО от 1,1 трилиона $.

По-голямата част от разноските на НАТО обаче са за съвременни системи като бойни самолети, които Западът не е употребявал в този спор. Основните старания на Запада през последните 20 години бяха да се бори с бунтовниците в Близкия изток, а не да се приготви за тежки танкови и артилерийски борби като тези в Украйна.

Проблемите с доставките се усложняват от годините на акцент върху икономичното произвеждане, рентабилността и индустриалната консолидация, което затруднява военните стратези да поддържат скъпи ресурси от оръжия.

Британските арсенали са толкоз изчерпани, че неотдавна гаубици трябваше да бъдат закупени от трета страна, съгласно известията от частен белгийски търговец, с цел да бъдат изпратени в Украйна. В Съединени американски щати Пентагонът работи единствено с пет огромни отбранителни реализатори. За съпоставяне, през 90-те години те са били 51.

" Гледната точка от дълго време е, че на Запада в никакъв случай повече няма да му се наложи да води индустриална война ", сподели един западен консултант по защитата. " В резултат на това съвсем никой не е запазил нужния потенциал за увеличение на националното произвеждане на основни оръжия. "

Западните оръжейни производители не могат да обезпечат доставките на дефицитни съставни елементи и материали за производството на оръжия и муниции, защото до неотдавна те съвсем не бяха търсени. Според Raytheon, някои електронни съставни елементи на ракетата Stinger, които са създадени в огромен мащаб преди 20 години, към този момент не се оферират в комерсиалната мрежа.

Алекс Кресуел, основен изпълнителен шеф на Thales UK, която създава високо ценените украински противотанкови ракети NLAW, сподели, че Обединеното кралство " изчерпва своите арсенали и не влага в развиване, което прави оръжията остарели ".

Що се отнася до управляемите реактивни ракетни системи за залпов огън, създадени от Lockheed Martin, които Киев изиска за удари по вражеските линии, Съединени американски щати изпратиха към една трета от общия си ресурс от 20-25 хиляди ракети.

Съединени американски щати не могат бързо да ги заменят с по-стари версии, тъй като те употребяват неразрешени касетъчни бойни глави, сподели Марк Кансиан, някогашен чиновник на Пентагона, а в този момент в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Русия също страда от проблеми с доставките, прибавиха чиновници и анализатори. Съобщава се, че Уралвагонзавод ремонтира остарели танкове на три смени. А запасите от муниции се попълнят отчасти от огромен склад в Беларус.

Неотдавнашното назначение на някогашния заместник-министър на защитата военачалник Генадий Жидко за главнокомандващ на съветските сили в Украйна ще даде на военните скъп административен запас в Москва. Неговият трещящ глас е гаранция, че военните ще получат нужната икономическа поддръжка, сподели английският специалист по Русия Марк Галеоти.

Военни специалисти учат актуалната война по образеца на украинския спор. Урок номер едно е значимостта на поддържането на съществени ресурси, сподели Джак Уотлинг, старши помощник в Кралския проучвателен институт.

" Това не е вест, само че ние си затваряхме очите за това дълго време ", сподели Уотлинг в подкаст за спора в Украйна. " Евтините муниции, които могат да се употребяват в огромни количества, са безусловно нужни. Западът би трябвало да се дисциплинира и да не гони какви ли не елегантни неща, а да разбере по какъв начин работи скучното и елементарното. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР