Тържествено богослужение, символизиращо възкачването на новоизбрания патриарх на Сръбската православна

...
Тържествено богослужение, символизиращо възкачването на новоизбрания патриарх на Сръбската православна
Коментари Харесай

В Белград бе интронизиран новият сръбски патриарх

Тържествено свещенодействие, символизиращо възкачването на новоизбрания патриарх на Сръбската православна черква Порфирие, се състоя през днешния ден в Съборната черква Архангел Михаил в Белград, оповестиха сръбските медии.

По време на богослужението на Загребско-Люблянския митрополит Порфирие бяха сложени атрибутите на патриаршеското достолепие и му бе връчен патриаршески скиптър.

Интронизацията бе осъществена от Дабробосненския митрополит Хризостом и Сремския свещеник Василий. Порфирие към този момент публично се счита за възкачил се на сръбския патриаршески престол.

На тържественото свещенодействие участваха президентът на Сърбия Александър Вучич и ръководителят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик.

Светското име на новоизбрания патриарх е Първослав. Роден е в Бечей през 1961 година Порфирие приказва гръцки, британски, немски и употребява съветски език, защитил е докторат в Атина и е въвел службата на свещеници в армията. Създал е лечебна общественост за лекуване на зависимости в манастира Ковил, приета за най-успешния план за лекуване на наркомании. За себе си споделя, че е сърбин, само че на първо място християнин, което е универсална полезност.

Като загребско-люблянски митрополит от първия ден на мощните трусове в Централна Хърватия е бил с народа.

По време на мандата си в загребско-люблянската епархия той отправяше послания за помиряване. През 2016 година обаче се озова в скандал, откакто се появи запис, на който пет години по-рано в Чикаго пял четническа ария. След това той изрази страдание за "злоупотребата и операцията с видеозаписа, на който той се намира измежду група свещеници, които пеели четнически песни " и за пропастта сред сърби и хървати. Той съобщи, че като посетител в Чикаго не е имал опция да въздейства на събитията.

Същата година Порфирие съобщи в някогашния концентрационен лагер в Ясеновац: "не сме пристигнали да броим жертвите, дойдохме да се молим едни на други за амнистия ".

Порфирий е корав последовател на "истинските догми " на православието и неведнъж е подлагал на критика "схизматичната активност " на Константинополския патриарх. Заема твърда позиция по въпроса за Косово, като счита Косово за основа за съществуването на Сръбската черква, "завет, вертикала, която осмисля предишното и без която няма бъдеще ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР