Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да

...
Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да
Коментари Харесай

Столтенберг призова за отмяна на ограниченията за оръжия за Киев за удари по цели в Русия

" Мисля, че е пристигнало времето съдружниците да обмислят дали да не анулират някои от рестриктивните мерки, които са наложили върху потреблението на оръжията, които са дарили на Украйна ", сподели Столтенберг в изявление за сп. " Економист ", като подсети, че се водят боеве в Харковска област.

" Да се лишава на Украйна опцията да употребява тези оръжия против законни военни цели на съветска територия мощно затруднява отбраната ѝ ", акцентира той.

Генералният секретар съобщи, че Русия води нападателна война, а Украйна има право да се пази.

" И това включва и нанасянето на удари по цели на съветска територия " , изясни той, като означи, че някои съдружници към този момент са отменили такива ограничавания и " е време и други съдружници " да обмислят това.

Столтенберг акцентира, че самоотбраната е " залегнала в Устава на Организация на обединените нации ". " Тя е законна, законна и ние оказваме помощ на Украйна да отстоява това си право, което би трябвало да включва и опцията да нанася удари по цели на съветска територия ", акцентира генералният секретар.

Агенция Укринформ към този момент е съобщавала, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обграждане на президента Джо Байдън се пробват да го убедят да разреши на Украйна да употребява оръжия, предоставени от Съединени американски щати, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Англия и други страни към този момент анулираха тези ограничавания.

Генералните секретари на НАТО нормално не нападат политиките на най-голямата и значима страна членка на алианса - Съединени американски щати, само че Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат отпред е към своя край, направи тъкмо това, отбелязва The Economist. 

Ясната, въпреки и неназована, цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от Джо Байдън, президент на Америка, за управление на това какво Украйна може и какво не може да нападна с доставени от Америка системи.

Предшественикът на Столтербег Андерс фог Расмусен също прикани по-рано този месец да се разреши на страните от НАТО в Източна Европа да употребяват наземна противовъздушна защита за заличаване на съветски ракети и безпилотни летателни апарати, ориентирани към Украйна. Столтенберг не поддържа това предложение. " Ние няма да бъдем страна в спора ", сподели той. Според него задачата на Запада е противоположната - " да не разреши тази война да се трансформира в пълноценна война сред Русия и НАТО в Европа ".

За Столтенберг разрешаването на Украйна да нападна цели в Русия със западни оръжия и директното присъединяване на НАТО в спора не са едно и също нещо, отбелязва Economist.

" Ние организираме учения, доставяме оръжие, муниции за Украйна, само че няма да участваме директно във военни интервенции над или в Украйна от територията на НАТО. Следователно това е различен въпрос ", акцентира той и добави, че НАТО не възнамерява изпрати войски в Украйна, макар обществените изказвания на френския президент.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР