Повече от 100 души и 60 къща са затрупани от

...
Повече от 100 души и 60 къща са затрупани от
Коментари Харесай

Най-малко 100 души са зарити от свлачище в Папуа Нова Гвинея

Повече от 100 души и 60 къща са затрупани от солидно свлачище в село в северната част на Папуа Нова Гвинея , съобщи " Ройтерс ".

Свлачището е засегнало село Каокалам в провинция Енга, на към 600 км северозападно от столицата Порт Морсби, към 3 през нощта на 25 май.

За случая е съобщила локалната медия Papua New Guinea Post Courier. В изказване на Министерството на външните работи на Австралия се споделя, че повече от шест села са били наранени от свлачището в региона Мулитака в провинцията.

Медията Australian Broadcasting Corp е съобщила, че досега откритите тела са четири , откакто екипи за незабавна помощ са достигнали до слабонаселената зона.

Свлачището е блокирало достъпа до автомагистралата, което прави хеликоптерите единственият метод да се стигне до региона.

Премиерът Джеймс Марапе е споделил, че чиновници за бедствия, отбранителните сили и Министерството на строителните работи и автомагистралите са помогнали с помощта и напъните за възобновяване.
 Англичанин почина при свлачище поради проливни дъждове в Северен Йоркшир
Англичанин почина при свлачище поради проливни дъждове в Северен Йоркшир

Няма други потърпевши

След случая към региона беше ориентиран незабавен ескорт с храна, вода и друго неща от първа нужда, съобщи АП. Помощта беше забавена поради блокираната автомагистрала от свлачището.

Екип за оценка допуска , че минимум 100 души са починали и 60 къщи са затрупани от планинския скат, който се срути. Това сподели Серхан Актопрак , началник на задачата на Международната организация за миграция на островната страна. Но починалите най-вероятно ще се усилят, добави той

Медицинска помощ е оказана на седем души, в това число дете.

Свлачището е унищожило и всички градини, които са снабдявали селото с храна, унищожени са трите потока, които обезпечават питейна вода. В региона няма и ток.

Актопрак сподели, че с изключение на храна и вода, селяните имат незабавна потребност от подслони и одеяла. Помощта ще бъде ориентирана към най-уязвимите, в това число деца, дами, хора с увреждания и възрастни хора.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и австралийският министър председател Антъни Албанезе обявиха, че техните държавни управления са подготвени да оказват помощ.
 Над петима починали след сриване на мина в Кения
Над петима починали след сриване на мина в Кения

Мината публично е била затворена през март
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР