Въпреки че бременните жени са изрично освободени от наказание за

...
Въпреки че бременните жени са изрично освободени от наказание за
Коментари Харесай

Луизиана стана първият щат в САЩ, подложил на контрол хапчетата за аборт

Въпреки че бременните дами са категорично освободени от наказване за нарушение на мярката, всяко друго лице, което би могло да им помогне да се снабдят с медикаментите, може да бъде подведено под отговорност. Жените, които купуват хапчетата като защитна мярка, също са застрашени от правосъдно гонене.

Прекласифицирането на медикаментите беше добавено като изменение към законопроект, който не разрешава " насилствения аборт посредством машинация ", като афишира за закононарушение използването на медикаменти, предизвикващи аборт, на неподозираща бременна жена без нейното единодушие. Главният вносител на мярката, сенатор Томас Пресли, нарекъл законопроекта на името на сестра си, чийто тогавашен брачен партньор подхвърлил в напитките ѝ медикаменти за аборт, които получил от Мексико, като ѝ предизвикал съществени здравни проблеми. По-късно тя се е развела с него, а той е наказан по дело за домашно принуждение и получава 180 дни затвор.

Групите за отбрана на правата на абортите осъдиха законопроекта като част от по-широките старания на републиканците за криминализиране на абортите, откакто през 2022 година консервативното болшинство във Върховния съд анулира историческото решение от 1973 година по делото " Роу против Уейд ", което превръщаше достъпа до аборти в конституционно право на цялата територия на Съединени американски щати.

" Това е плашещо време за дамите в цяла Америка ", съобщи Байдън в изказване в четвъртък, откакто Сенатът на Луизиана одобри мярката за хапчетата за аборт. " Ако Доналд Тръмп си върне властта, той ще се опита да трансформира това, което се случва в щати като Луизиана, в действителност в цялата страна ", акцентира президентът на Съединени американски щати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР