Търговци измислиха как да завоалират спекулата с цените - това

...
Търговци измислиха как да завоалират спекулата с цените - това
Коментари Харесай

Бъркат ни в джоба с шринкфлация

Търговци измислиха по какъв начин да завоалират спекулата с цените - това е така наречен събитие " шринкфлация ", разяснява пред " Стандарт " икономистът Мика Зайкова. Това значи, че купуваш на същата цена опакована стока, само че грамажът й е по-малък. Така и националната статистика се заблуждава и регистрира, че няма смяна в цените.

 Учени от Съединени американски щати от години следят явлението измежду най-големите производители на хранителни артикули в света. От известно време то се появи и у нас. „ Още преди няколко месеца предупредихме за „ шринкфлация “, при което стартира развой на понижаване на грамажите.

Засега не считаме, че е доста всеобщо, по-скоро единични артикули, само че рискът остава “, сподели Богомил Николов, ръководител на асоциация " Активни консуматори ".Според него търговците се изкушават да прибягват до този способ, тъй като пускайки по-малък грамаж на същата цена, подвеждат потребителите, че няма смяна в цената на стоката, която си купуват.Той даде образец с бурканите и шишетата. За да се понижи грамажът с 50 г, да вземем за пример, би трябвало да се поръчат напълно нови буркани. Оттам нататък се трансформира методът на пакетиране, транспортиране и т.н.„ При други артикули – варива, спагети, вафли – една такава смяна е доста по-лесна “, посочи Богомил Николов. Той посъветва потребителите да гледат по-внимателно, когато пазарят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР