Търговските конфликти и слабата световна конюнктура донесоха проблеми за силно

...
Търговските конфликти и слабата световна конюнктура донесоха проблеми за силно
Коментари Харесай

Лоши новини за Германия, а оттам и за България

Търговските спорове и слабата международна обстановка донесоха проблеми за мощно експортно насочената стопанска система на Германия. Водещият експортьор на Европа отбелязва спад на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие от 0,1%, излиза наяве от оповестените в сряда публични данни на локалната статистическа организация. За съпоставяне през първото тримесечие стопанската система означи 0,4% растеж.

Лошата вест е, че упованията на анализатори е идващото тримесечие да затвърди тренда на спад, което ще значи и публично нахлуване в криза, разяснява немският бизнес всекидневник Handelsblatt.

Почти всички знаци плануват точно подобен сюжет. Нивото на поръчките в промишлеността на страната спадат доста към края на юни, а бизнес климатът е понижен през юли толкоз, колкото не се е случвало от финансовата рецесия през 2009 година насам.

Към това би трябвало да се прибави и упованията на множеството предприятия за влошавана на икономическата обстановка. Дори и предприятията от сферата на услугите, които дълго време се радваха на добра обстановка, чакат спад на бизнеса и околните вероятности.

Дори вложителите, които по принцип предусещат рецесиите, са песимистично настроени. Това може да се види в лихвите по десетгодишните немски облигации, които са били за последно толкоз ниски в седмицата преди банкрута на американската банка Lehman Brothers, която пък от своя страна отключи процеси, довели до международната финансова рецесия.

Един ексцентричен сигнал за наближаваща криза са и търсенията в Гугъл по основна дума " криза ". В Германия те са на най-високото си равнище за последните 5 години.

Германия киха, България се разболява

Ако се осъществен упованията забавянето на немската стопанска система да се трансформира в криза, българската също ще го усети. Германия е измежду най-големите търговски сътрудници на България, като през последните две години страната ни отбелязва рекорден експорт натам. Само за 2018 година комерсиалният продан сред двете страни възлиза на 8.266 милиарда евро, а българският експорт надвишава вноса с 320 милиона евро.

Това се дължи най-много на немските компании, които създават доста артикули у нас, само че ги продават в Германия. Такава е да вземем за пример компанията Liebherr, чиито хладилници се вършат в " Тракия икономическа зона " до Пловдив. При възможен спад на немската стопанска система обаче може да се чака и спад на поръчките за немски артикули, създадени у нас. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР