Търговията е стара колкото света, а търговците отдавна са разработили

...
Търговията е стара колкото света, а търговците отдавна са разработили
Коментари Харесай

Как ни манипулират търговците

Търговията е остаряла колкото света, а търговците от дълго време са създали хитрини, с които да въздействат на покупките на потребителя:

1. Нашето усещане зависи от първата цена, която забележим

Влизаш в магазина и виждаш дизайнерска чанта за 1000 Щатски долар. Изключително си засегнат. Отиваш по-натам и виждаш отличен часовник за 300 Щатски долар. Това е скъпо! Часовникът може да коства и по-евтино. Но въпреки всичко си мислиш, че това е естествена цена, тъй като я сравняваш с първата, която си видял. Ето за какво магазините могат вярно да подредят своята стока, с цел да изпращат мислите ни в вярна посока.

 

2. Страхуваме се от крайности

Не обичаме да се усещаме „ небогати “, когато купуваме най-евтината стока, само че и не харесваме да бъдем излъгани, когато купуваме от най-скъпия артикул, а по качества се оказва междинна класа. Така магазините употребяват мисленето ни и го обръщат против нас, с цел да продават стоките си.

Веднъж било извършено такова проучване: на щанда в магазина сложили два типа бира. „ Премиум “ за $2,5 и бира, на която имало надпис „ Купи преференциално “ за Щатски долар 1.8. Около 80 % от потребителите избрали по-скъпата бира. След това поставили различен тип бира с надпис „ Супер преференциална покупка “ на цена от Щатски долар 1.6. Този път 80% от потребителите избрали пивото за Щатски долар 1.8, а останалите – за Щатски долар 2.5. Никой не взел най-евтината бира.

 

3. Обичаме положителни истории

Сложете в магазина хлебопекарна за 279$ и оставете до нея друга такава за 429$. Техните параметри би трябвало да се разграничават напълно малко. По-евтината машина ще направи много по-серизно продажби, а по-скъпата ще бъде купена от неколцина души. Това е по този начин, тъй като ние не отчитаме действителната стойност на нещата и, по този начин да се каже, обичаме по-евтиното. А и тогава може да кажем на някого: „ Представяш ли си, купих машина за самун единствено за 279$! И тя бе съвсем същата като тази за 429$! Кой ли простак би си я купил… “ Това е добра история.

 

4. Правим прибързани покупки под въздействие на алкохол, стрес или отмалялост

Когато човек е пийнал, изтощен или под стрес, това доста опрощава вътрешните проблеми, които съпътстват покупката. Това може да се съпостави със запознанство в бар. Виждате непознат/а, само че не си мислите „ Чудя се дали е задоволително образован/а и дали има нужните морални качества, с цел да ми бъде добър сътрудник “, а по-скоро си казвате „ Трябва да го направя “.

Ето за какво автоматите с вода, кафе и лека закуска се поставят на изхода на супермаркета. Купувачите са изтощени, те желаят да ядат и пият, да вземат всичко без да мислят, че това коства скъпо. Така че един съвет: в случай че желаете да осъществите договорка, която включва прочут риск от страна на вашия сътрудник – на бизнес срещата наложително би трябвало да има алкохол. Или да хванете колегата след тежък работен ден.

 

5. Магията на цифрата 9

Всички сме виждали този рекламен трик: нещо да коства 1.99 лв.. Че това си е същото като 2 лв.! Ние прелестно разбираме това, само че магията на цифрата 9 продължава да ни въздейства и да ни кара да си купуваме неща в името на отстъпката. Бъдете неподкупни! Не си казвайте „ Това коства малко повече от левче “, тъй като действително „ това “ си коства, както и да го гледаме, 2 лв..

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР