Тъмната психология се свързва с изкуството и науката за манипулация

...
Тъмната психология се свързва с изкуството и науката за манипулация
Коментари Харесай

Тъмната психология - що е то?

Тъмната логика на психиката се свързва с изкуството и науката за операция и надзор на мозъка. Докато логиката на психиката учи човешкото държание и главно нашите мисли, дейности и взаимоотношения, по този начин наречената " тъмна логика на психиката " учи тип поведенчески модел, посредством който хората употребяват тактики на мотивация, увещание, операция и насила, с цел да получат от другите това, което желаят.

В логиката на психиката съществува терминът „ тъмна триада ”, който е тясно обвързван с по този начин наречената „ тъмна логика на психиката ”. Тъмната триада е комбинираното име на три патологични положения: егоизъм, психопатия и макиавелизъм (манипулация на другите). Понякога тези качества се прибавя и битов садизъм. Този модел се назовава " тъмна тетрада ".

Днес някои психолози считат, че макар че нарцисизмът, психопатията и макиавелизмът имат самостоятелни характерности, всички те имат общо ядро - неуважение на ползите и възприятията на другите.

Важното е, че еднакъв човек може да бъде талантлив както с чертите единствено на нарцисист или умопобъркан, по този начин и с всички качества, присъщи за представителите на тъмната триада на личността, защото в доста точки те са в контакт между тях.

Трябва да се означи, че въпреки в логиката на психиката тъмната триада да се смята за патология, в всекидневието тези хора могат да реализират извънреден триумф, точно заради съществуването на горните характерности.

С елементарни думи, макиавелистите постоянно израстват в сполучливи водачи с помощта на цялостната им липса на емпатия и феноменалната им дарба да манипулират други хора, а нарцисистите са толкоз егоцентрични, че ще изскочат от кожата си, единствено с цел да станат по-добри от другите в тяхната позиция.

Психопатия

Психопатията (антисоциално личностно разстройство) от време на време се назовава най-тъмната от чертите на триадата - заради неспособността за състрадание, проблемите със самоконтрола и незачитането на разпоредбите, човек предизвиква доста щета на другите. Психопатите са патологични лъжци и техните връзки с хората се основават на операция и употреба. Те са неспособни на грижа и състрадание към другите, даже не се тормозят, че могат да бъдат хванати в неистина.

 психопатията е част от тъмната логика на психиката

Макиавелизъм

Тази линия на хората на първо място характеризира желанието им да реализират задачите си, без да мислят за следствията. Носи името на Николо Макиавели, италиански мъдрец от 16-ти век. Той вярвал, че същинският държател може да реализира това, което желае, единствено благодарение на машинация, ловкост и операция. Макиавелизмът също се свързва огромни упоритости. Хора с преобладаване на тази линия са способни на създаване на дълготрайни проекти и съответна оценка на рисковете.

Нарцисизъм

Нарцисизмът е нездравословно себелюбие и надменност към другите.

Нарцистичните хора имат вяра, че техните ползи са по-важни от другите и потребностите би трябвало да бъдат задоволени първо. Те откровено имат вяра, че са с глава над всички останали. Също по този начин, нарцисистите не могат умерено и съответно да реагират на рецензия, не вършат взаимни отстъпки, не обръщат внимание на желанията на другите.

Поради това те мъчно основават другари и поддържат връзки. И това ги прави самотни. На първата среща нарцисистите може да наподобяват много благи хора. Но в действителност те презират всички, с изключение на себе си, и много скоро това става ясно.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР