Тактическият дронкоптер UAV SYS-178 осигурява наблюдение и разузнаване в реално

...
Коментари Харесай

София приема първото дрон експо на Балканите


Тактическият дронкоптер UAV SYS-178 обезпечава наблюдаване и разузнаване в действително време
(снимка: Inter Drone Expo)

Първо по рода си софтуерно събитие на Балканите ще отвори порти в София след броени дни. Изложението за дронове и безпилотни машини I nter D rone E xpo ще се организира от 20 до 23 октомври в Интер Експо Център, който е уредник на събитието взаимно с Консорциум Международно дрон ревю.

На стартовата площадка към този момент е моделът Orion 2. Това е „ привързана безпилотна летателна система (T-UAS) ”, разясниха от Balkantel. Казано другояче, тя обезпечава непрекъснато въздушно наблюдаване, получава непосредствено зареждане от земята и се побира единствено в два куфара. Трансферът на данни е високоскоростен и оптимално сигурен. Orion 2 не може да се хакне или да се трансферират данни посредством привързаното устройство, твърдят от компанията.

Почти неразрушима и с доста приложения е машината Intruder SE от GEP. На извършените проби безпилотната летателна система за тактическо разузнаване, избавителни интервенции и навлизане в здания е потвърдила, че: устоя до 20 м свободно рухване върху бетон; водоустойчива е до един метър и топлоустойчива до 95°C за 3 минути, с помощта на специфичните полимери.

Създателите на Intruder SE са внедрили инфрачервено нощно виждане, свръхчувствителен микрофон, самостоятелна наземна станция, батерия с над 7 часа устойчивост на наземната станция, криптирани връзки и други практични технологии.

Българска академия на науките ще взе участие с три лични разработки на ревюто
(снимка: Inter Drone Expo)

Някои от машините на ревюто се създават у нас. Такава е UAV SYS-178 – тактически дронкоптер, основан от самоковската компания Samel-90. Тежи 25 кг и е подобаващ за автоматизиран и самостоятелен полет. Дронкоптерът обезпечава наблюдаване и разузнаване в действително време. Кодиран линк поддържа връзка с контролната станция. Компанията показва и своя анти дрон подбудител с маневрен дизайн.

С три лични разработки в ревюто се включва Институтът за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките. Учените ще показват аероплан със съчленено крило, безпилотен коптер с дълготрайно време на полета и трикоптер с борден компютър с ръководство и предаване на данни по 5G мрежа.

Автожирите комбинират характерности на аероплан и хеликоптер
(снимка: Inter Drone Expo)

Внимание заслужават и българските автожири. Създадени от правешката НИКИ Ротор Авиейшън, моделите Kallithea и Lightning имат висока надеждност, компактни размери и еластичност на ръководството. Комбинирайки характерностите на аероплан и хеликоптер, за излитането и кацането им са нужни сред 50 до 100 м. Машините са подобаващи за въздушно разузнаване, антитерористични интервенции, картографиране и други В структурите на машините е употребен въглерод.

Двата автожира са със подобен корпус. Най-осезаемата разлика е решението опашката на Lightning да излиза от витлото, за което основателите му споделят, че „ в международен мащаб никой различен не се е осмелил да направи това ”.

DJI Mavic 3 Enterprise предефинира индустриалните стандарти за дребни комерсиални дронове
(снимка: Inter Drone Expo)

Copter.bg взе участие с индустриални артикули на DJI, измежду които е DJI Matrice 300 с технология, заимствана от модерните авиационни системи. С опция за окачане на 3 камери, той лети до 55 минути, сканира и нарежда 6-посочно.

Селекцията от камери за DJI Matrice 300 включва варианти DJI Zenmuse L1 с Livox Lidar модул, IMU с висока акуратност и 1-инчов CMOS датчик на 3-осна стаблизация. В композиция с DJI Terra дава целодневно 3D данни в действително време. В DJI Zenmuse P1 е интегриран full-frame датчик със сменяеми обективи с закрепен фокус към 3-осната стабилизация за фотограметрични полетни задачи.

Посетителите ще видят и напълно новите индустриални дронове DJI Mavic 3 Enterprise и Mavic 3 Thermal. Те предефинират индустриалните стандарти за дребни комерсиални дронове с компактността си, дълго полетно време, 4/3 ” CMOS 20MP камера с машинален затвор и 56х хибридно нарастване и опционален RTK модул за точност. Вepcията с термокамера има резолюция 640×512 пиксела и еквивалентно фокусно разстояние 40 мм.

Специално за модерното селско стопанство са предопределен дроновете DJI Agras T10 и T30. Тези машини издигат на последващо равнище успеваемостта на пръскането.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР