Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите,

...
Свръхправомощията и тормозът, който частните съдебни изпълнители оказваха върху гражданите,
Коментари Харесай

Манолова: Тормозът на ЧСИ приключва, останаха банките

Свръхправомощията и тормозът, който частните правосъдни реализатори оказваха върху жителите, ще бъде преустановен. Останаха банките. Това съобщи през днешния ден пред медиите в Народно събрание омбудсманът Мая Манолова, обобщавайки измененията в Граждански процесуален кодекс, които Народното събрание приема на второ четене през днешния ден, съобщи БГНЕС.

Още една извоювана борба на жителите против несправедливостите. 5 от 6-те цели, които си бяхме сложили при започване на измененията, са реализирани, сподели тя. След направените през днешния ден промени жителите към този момент няма да могат да бъдат съдени без да знаят. Промените в призоваването подсигуряват това. Гражданите ще могат да платят по време на правосъдния развой, тъй като в този момент доста хора, които биха си платили дълг от 50, 100 или 200 лв., просто като не знаят за него в една хубава заран се оказват със запорирано имущество и заплащат свръхразноски в изпълнителното произвеждане. Като трета значима смяна може да бъде маркирано намаляването на таксите на частните правосъдни реализатори, които съгласно Манолова са били несправедливи, изключително за дребните задължения. Дава се опция на длъжниците да оспорват оценките на недвижимите парцели, когато се изнасят на обществена обмен, с цел да се прекратят практиките да продадат на безценица жилището и ти да останеш безконечен дебитор, уточни омбудсманът.

Ако се окаже, че макар измененията, които направихме, към момента частните правосъдни реализатори заобикалят закона, намират пролуки или някои от текстовете не работят добре, поех ангажимент, че след 6 месеца ще съм направила разбор на измененията и в случай че има пробойни, ще внеса нови оферти. Дошло е времето и да се разгледааза частния банкрут, гражданската неплатежоспособност. Аз съм последовател на приемането на подобен закон, който ще балансира ползите на двете страни – заемодател и дебитор, счита омбудсманът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР