След очакваното поредно поскъпване на задължителната застраховка Зелена карта заради

...
След очакваното поредно поскъпване на задължителната застраховка Зелена карта заради
Коментари Харесай

Застраховката Автокаско ще поскъпне заради защитата от градушки

След предстоящото следващо повишаване на наложителната застраховка " Зелена карта " поради спомагателни гаранции, които българските компании би трябвало да обезпечат, се задава нарастване и на застраховката " Автокаско ". Това ще се случи, в случай че се осъществят желанията на земеделското министерство част от премийния доход на застрахователите от каското да бъде заделян за битка с градушките. Това написа в днешния си брой в. " Сега ".

Министърът на земеделието Румен Порожанов изненадващо разгласи, че още през януари ще внесе закон за отбрана от градушките. С него земеделските стопани ще бъдат задължени да вършат отчисления от 0.50 лева за всеки декар, който обработват, а застрахователите - по 0.8% годишно от премийния доход от " Автокаско " в специфичен фонд за финансиране на битката с градушките. Целта е по този метод да се усилят парите за тази активност.

В плана се планува да се сътвори държавно дружество, което да ръководи фонда, който ще се цялостни от няколко източника. В него ще влизат средствата, които сега страната отделя, наложителните вноски от земеделските стопани и отчисленията от застрахователните компании от премийния доход по " Автокаско " и имуществените застраховки против пожар, наводнения и обири. По този метод средствата за битка с градушките ще скочат двойно - от 13.7 млн. лева, които в този момент се обезпечават от бюджета, на 28 млн. лева 6 млн. лева от тях би трябвало да бъдат обезпечени от застрахователните компании. Те от своя страна незабавно пресметнаха, че това ще оскъпи с към 5% едни от най-масовите застраховки - " Автокаско ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР