Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши

...
Свръхпечалбите на енергийните компании ще се облагат с 33%, реши
Коментари Харесай

Облагат с 33% свръхпечалбите на енергийните компании

Свръхпечалбите на енергийните компании ще се таксуват с 33%, реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание. Мярката е краткотрайна и се вкарва съгласно европейска инструкция. Тя е ориентирана към подкрепяне на най-уязвимите групи, наранени от високите цени на горивата.
След спор да се оказва помощ ли и на семействата, а освен на бизнеса за енергийните цени, депутатите взеха решение всички въглищни централи да отчисляват от облагите си 33% или малко над 1/3 от свръхпечалбите си за фонд " Сигурност на електроенергийна система ". Ще отчиляват производители и преработватели на горива и сила, а със събраните средства ще се компенсират всички крайни консуматори поради високите цени на силата. Парите от облагането на свръхпечалбите ще влизат във фонда до 30 юни, само че могат да се вършат и предплатени вноски. Авансовите вноски ще се считат като въз основата на облагите от 2018, 2019, 2020 и 2021 година ще се пресметна междинна облага, тя се усилва с 20% и се вади от оповестената за 2022 година Разликата сред междинната за четирите години, увеличена с 20%, и заявената за 2022 година ще се таксува с 33%.
Бюджетната комисия обаче не съумя да събере задоволително гласове в поддръжка на законови текстове за изземане на свръхпечалбата на частните производители на електрическа енергия. 
Румен Гечев от Българска социалистическа партия пък се възпротиви за какво се предлага внасяне на отчисления от облагата единствено за централите, които работят с лигнитни въглища, а не са планувани другите ТЕЦ-ове. В последна сметка текстовете за облагане на свръхпечалбата на частните производители и търговци на ток не получиха задоволителна поддръжка в бюджетната комисия. Въпреки това тези разпореждания ще бъдат препоръчани за второ гласоподаване в пленарната зала.
На второ четене бяха признати и ремонти в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се вкарва така наречен солидарна вноска от сдруженията, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, отпред с " Лукойл Нефтохим ". Размерът на наложителната краткотрайна солидарна вноска е 33% за генерираните свръхпечалби според регламента на Европейски Съюз от 6 октомври 2022 година " по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата ". Този правилник дефинира и метода за пресмятане на свръхпечалбата - облагата през 2022 година и/или 2023 година, която надвишава с повече от 20% междинните облагаеми облаги през четирите данъчни години - от 2018 година до 2021 година
При внасянето на законопроекта за облагане на свръхпечалбите от горивата МФ разгласи, че чака 76 млн. лева приходи от спомагателния налог. Тези сметки обаче бяха преди " Лукойл " да разгласи, че престава да работи на ишлеме и реалокира цялата си икономическа активност у нас, а с това и облагата и заплащането на налози. Както е известно, служебният кабинет разгласи, че за тази година чака бургаската рафинерия да внесе в бюджета 100 млн. лева от облага, а следващата година - 700 млн. лева, стига сдружението да може да продължи да изнася продукцията си. Междувременно четири неправителствени организации предложиха всяко домакинство да получава годишно по 1 000 лева поради скъпия ток.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР