В резултат на политическата криза през последните години загубихме инициативата

...
В резултат на политическата криза през последните години загубихме инициативата
Коментари Харесай

България възможно най-скоро трябва да се присъедини към еврозоната, смята Димитър Радев

" В резултат на политическата рецесия през последните години загубихме самодейността и водачеството. Въпреки това нашата подготвеност за приемане на еврото остава висока. За да завършваме процеса през 2025 година, се нуждаем от устойчива проевропейска политическа структура ".

Това съобщи шефът на Българска народна банка Димитър Радев на интернационалната конференция „ България в еврозоната, по кое време? “, съобщи БГНЕС.

" Маргиналните тематики изместват същинския дневен ред на страната. Мащабът на загубата се мери не с милиони, а с милиарди. България допустимо най-скоро би трябвало да приключи европейската интеграция с присъединение към еврозоната ", акцентира Радев.

" България в огромна степен беше основател и водач в последния стадий от разширение на еврозоната през 2018 година През последните години се лутаме в лабиринта на политическата рецесия ", сподели още шефът на Българска народна банка.

До огромна степен сме механически подготвени. Подготовката на комерсиалните банки върви по проект, а монетният ни двор е изцяло подготвен. В развой на възобновяване е автопаркът от транспортни средства. Българска народна банка и Банковият бранш сигурно ще бъдат изцяло подготвени до края на годината за еврочленството на страната, акцентира той.

По думите му, още работа има във връзка с небанковия финансов бранш и ограниченията против изпирането на пари.

Покриването на критерия инфлация за присъединение към еврозоната изисква старания. България работи за подготовка на предприятията и потребителите.

Това съобщи служебният министър на стопанската система Петко Николов по време форума.

" Стратегическата цел на България е да извърши изискванията за еврозоната до края на 2024 година. Трябва да съблюдаваме бюджетна дисциплинираност, належащо е понижаване на инфлацията ", сподели той и продължи: " Покриването на критерия инфлация изисква старания. България работи интензивно за подготовка на предприятията и потребителите за преход към новата валута ".

Николов уточни, че Европейската централна банка (ЕЦБ), посредством контрол, ще подсигурява устойчивостта на банковата система след приемането на еврото.

Процесът у нас ще включва ограничения за отбрана на потребителите - вярно превалутиране и двойно обозначаване на цените - в лв. и в евро. Този развой ще приключи една година след датата на приемане на еврото.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР