България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане

...
България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане
Коментари Харесай

Димитър Радев: България няма да успее да изпълни критериите за влизане в еврозоната до юни

България няма да успее да извърши всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза отчетът за конвергенция. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото. Политическата рецесия е съществена причина за забавянето на страната ни, уточни Радев.

Българската национална банка и банковия бранш ще бъдат изцяло подготвени до края на годината за въвеждане на еврото, само че това не е задоволително в чисто механически и логистичен проект, уточни шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

" Има редица, на първо място осведомителни счетоводни системи, под контрола на изпълнителната власт и общините, които би трябвало да се приспособяват за работа в изискванията на еврозоната ", изясни той. 

Радев изясни какви са изискванията от компетенциите на изпълнителната власт, които би трябвало да бъдат изпълнени преди въвеждането на еврото. 

" Ние се нуждаем от ясно открита, устойчива проевропейска политическа структура. Приемане допустимо най-бързо на Закона за въвеждане на еврото, който ще даде ясни индикации, нови законови гаранции за бизнеса и семействата за това, което следва. Четвърто, ускорение на работата по оставащите условия и техническата подготовка. Ако този сюжет се материализира допустимо най-скоро след идните избори, възможностите ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават мощни и изцяло реалистични. В резултат на политическата рецесия през последните години ние загубихме както самодейността, по този начин и водачество в процеса на присъединение към еврозоната. Независимо от това нашата подготвеност от позиция на изискванията за присъединение законодателна и техническа рамка остава висока ", сподели още шефът на Българска народна банка.

Стратегическата цел за България е да извърши изискванията за участие в еврозоната до края на годината, уточни министърът на стопанската система Петко Николов. 

" Българската администрация работи интензивно за цялостното въвеждане на европейските условия в законодателството за подготовка на българските предприятия и потребителите за прехода към новата валута ", изясни Николов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР