“Продължаваме промяната – Демократична България внася осъбраните подписи за провеждането

...
“Продължаваме промяната – Демократична България внася осъбраните подписи за провеждането
Коментари Харесай

ПП-ДБ внася подписите за провеждането на извънредно заседание на НС заради пенсиите

“Продължаваме смяната – Демократична България ” внася осъбраните подписи за провеждането на изключително съвещание на Народното събрание поради актуализацията на пенсиите от служебното държавно управление. Това съобщи някогашният финансов министър Асен Василев.

“След нашето изказване през вчерашния ден, видяхме една много истерична реакция от ГЕРБ-СДС. В 21:30 ч. да наредят на министъра да внесе решение, нарастването да е с 11%. Не им мина номерът да откраднат 100 млн. лева от пенсионерите. Не сме сигурни дали няма да опитат отново и да измислят техническа спънка. Затова желаеме да се състои това съвещание на Народното събрание, на което да вземем решение, с което да ги задължим “, сподели още Василев на взаимен брифинг със съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и някогашния министър-председател акад. Николай Денков.

Припомняме, че през вчерашния ден ПП-ДБ изиска Народното събрание да заседава изключително поради актуализацията на пенсиите от служебното държавно управление. “Служебният кабинет се пробва да открадне 100 млн. лв. от българските пенсионери като не направи плануваното в бюджета 11% нарастване на пенсиите от 1 юли, а го понижи на 10%. Това значи да взима по 8 лева от всеки пенсионер “, съобщи от Русе някогашният финансов министър Асен Василев.

Минути по-късно Деница Сачева от ГЕРБ отговори на настояването на ПП-ДБ като обясни с пост във “Фейсбук ” каква в действителност е процедурата. Според нея няма никаква потребност от изключителни съвещания на Народното събрание, защото въпросът е в пълномощията на Надзора на Национален осигурителен институт. “Асен Василев не избавя безусловно никого с изключение на личната си безславна кариера “, добави още зам.-председателят на ГЕРБ.

Василев съобщи, че чака с интерес да види кой от народните представители ще гласоподава “за ” отнемането на милиони левове от българските пенсионери, които към този момент са обезпечени в бюджета.

“Тези опити сме ги виждали и преди – пробваха дали ще мине номерът с детската болница. Не мина. Сега пробват дали ще мине номерът с това да откраднат парите на пенсионерите – не мина. Оттук нататък, всякога, в който това държавно управление си разреши да взима безобразни решения, ние ще желаеме Народното събрание да се намеси и тези безобразия да бъдат спрени. Промените в Конституцията ни дават правото да има парламент по времето на деяние на служебното държавно управление “, изясни още някогашният финансов министър, мотивирайки настояването на обединението да се организира изключително съвещание на Народното събрание по време на предизборната акция.

Освен това той попита по какъв начин Деница Сачева приказва от името на служебния министър на труда и обществената политика.

Кирил Петков от своя страна акцентира, че ПП-ДБ няма доверие на служебния кабинет на ГЕРБ. Той съобщи, че каквото и да приказват, подписите за желаното изключително съвещание ще бъдат импортирани в Народното събрание. “Най-малкото, с цел да изслушаме и премиера по какъв начин по този начин желаеха да откраднат 100 милиона от пенсионерите. Няма да им позволим повече да пускат едни вести, да виждат дали има обществена реакция, и в случай че мине, мине. Няма да минава. 100-те милиона ще отидат назад при пенсионерите, детската болница ще бъде държавна “, изрично съобщи той.

Бившият министър председател акад. Николай Денков също разяснява тематиката, разказвайки “още една серия от поредицата “Дали ще мине номерът ”. “Именно вчерашното изказване от страна на министъра на енергетиката, че може би токът ще се усили с доста на основанието, че нямало средства във Фонда за енергийна сигурност. Преди да подадем оставка, заредихме фонда с близо 800 млн. лв.. Дойде служебното държавно управление, анулира нашето решение и в този момент споделят, че ще подвигат тока, тъй като няма средства в този фонд. И този опит няма да мине. Най-лесното е да анулират анулацията на нашето решение. Пари за Фонда има ”, изясни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР