Огромен инсинератор, който ще може да изгаря отпадъците на всички

...
Огромен инсинератор, който ще може да изгаря отпадъците на всички
Коментари Харесай

АКФ пита: Защо властите подкрепят най-големия инсинератор за боклуци на Вълка?

Огромен инсинератор, който ще може да изгаря отпадъците на всички градове и села в България. Проект, обвързван с опасности от съществени замърсявания, който през годините притегля мъчно обяснима поддръжка от локални и национални управляващи, която от време на време отива оттатък закона. За това от сдружението Антикорупционен фонд (АКФ) с нов 20-минутен филм - „ Вълкът на Върбовка “.

Той споделя за напъните на Румен Гайтански – Вълка да построи най-големия инсинератор на отпадъци в България в една от най-плодородните елементи на Дунавската низина.



През 2013 година компанията на Гайтански „ Петрургия “ получава концесия за рандеман на базалт в покрайнината на, община Павликени. За повече от 10 години концесията не се развива, а базалт не се добива и до ден сегашен.

През 2020 година „ Петрургия “ показва ново капиталово предложение - произвеждане на каменна вата от добивания от концесията базалт. Притеснителен детайл от плана, който провокира всеобщи цивилен митинги в Павликени, е това, че производството напълно ще се зарежда с сила от „ личен енергоизточник “ – инсинератор на отпадъци.

Капацитетът на планувания инсинератор ще го направи най-големия в България.

„ Изграждането на инсинератор с подобен потенциал не е нито локален, нито районен въпрос. Това е народен проблем, защото ще докара до скупчване на всички проблеми, свързани с отпадъците в България на едно място “, разяснява Данита Заричинова, еколог и член на Експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново, разглеждал плана.

По план оборудването ще работи 24 часа в денонощието и ще изгаря 1160 тона RDF (гориво от отпадъци) дневно или 423 хиляди тона на година: количество, съвсем равно на количеството, отделяно от всички обитаеми места в България взети дружно - 430 хиляди тона. Такава е статистиката, предоставена от вложителя в Доклада му за оценка на въздействието върху околната среда.

„ Огромният потенциал на енергоизточника повдига подозрения за това каква в действителност е същинската бизнес концепция, която „ Петрургия “ желае да осъществя при Върбовка. Дали производството на каменна вата не служи като заслон за основаването на най-големия сметопреработващ център на България и Балканите “, разяснява Лора Георгиева, старши юридически консултант в АКФ.

Податки за такива подозрения дава и профилът на вложителя. Отпадъците са централна част от бизнеса на притежателя на „ Петрургия “, господин Румен Гайтански - Вълка, от 90-те години на предишния век до през днешния ден. Фирми, свързани с Гайтански, правят сметосъбирането и извозването на боклука в голям брой квартали на София и градове в страната.

Още по-притеснително е, че реализирането на плана на „ Петрургия “ до село Върбовка постоянно се движи на ръба на закона и с мъчно обяснима поддръжка от страна на локални и национални управляващи, сигнализират от АКФ.

Така, да вземем за пример, през 2021 година Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) - Велико Търново преценя, че няма потребност „ Петрургия “ да показва нова екологична оценка на изменението на профилирания организационен проект за обекта. Въпреки че първичният проект, направен през 2013 година, е претърпял фундаментални промени - от терен за рандеман на базалт, пространството се трансформира и включва и терен за произвеждане на каменна вата, и терен за електроцентрала, произвеждаща сила посредством изгаряне на RDF гориво - развой, който крие голям брой характерни опасности от замърсявания на въздуха, водите и почвите.

Според тогавашното решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда обаче при тези промени „ няма възможност да се окаже доста негативно влияние върху околната среда и човешкото здраве “.

Регионална инспекция за опазване на околната среда прави тази оценка, макар че на два пъти изисква и получава мнение от Регионална здравна ревизия - Велико Търново (РЗИ), че „ информацията, която вложителят е подал, не е задоволителна, с цел да се заключи дали планът е рисков за човешкото здраве и околната среда. “

Подобни неналичия се откриват и в Доклада за оценка на въздействието за околната среда (ДОВОС) на плана, който вложителят показва в края на 2021 година

От отчета не излиза наяве какво ще се случва с остатъците от горенето на отпадък, които съгласно производителя на инсталацията ще бъдат не по-малко от 19% от целия изгарян отпадък или над 220 тона на денонощие.

„ Няма къде да бъде извозван и третиран този рисков боклук. За цяла Северна България има две депа за рискови боклуци – в Севлиево и Силистра. Техният потенциал ще се запълни за 4 месеца “, разяснява Пенчо Пандъков, еколог и хидробиолог, член на Експертния екологичен съвет към Регионална инспекция за опазване на околната среда, разглеждал плана.

Инвеститорът не планува и благонадежден механизъм за мониторинг на нездравословните излъчвания в атмосферата и по-конкретно на устойчивите органични замърсители диоксини и фурани, които потвърдено се образуват при горенето на твърди боклуци. Има и съществени неясноти във връзка с използването и опазването на водите:

„ Има предпоставки да се заустват мощно отровни отпадни води, част от тях с примеси от дънната пепел и дънните шлаки. Под точката на заустване на отпадните води има доста обитаеми места “, добавя Пандъков.

Въпреки липата на гаранции за здравето на жителите Община Павликени на няколко пъти се намесва интензивно, с цел да улесни реализирането на плана, постоянно в нарушаване на закона.

Така, да вземем за пример, кметът на Павликени Емануил Манолов предлага, а Общинският съвет взема решение да продаде на компаниите на Гайтански 63 декара общинска земеделска земя по член 19 от Закона за собствеността и използването на аграрни земи, която по закон не може да се продава.

Кметът на Павликени, под чийто директен контрол е цялата административна активност по капиталовото предложение на „ Петрургия “, се намира и в евентуален спор на ползи, защото сестра му работи за " Петрургия " като " Организатор стопанска активност " от 4 май 2020 година до 1 февруари 2022 г. 

В този интервал кметът е внесъл пет от предложенията си, с които се спомага за реализацията на плана на „ Петрургия “. В свое обществено изявление кметът декларира, че точно той е предложил на вложителя да назначи сестра му като „ подобаващия човек за тази работа. “

Въпреки че тези обстоятелства са обществено известни, Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не открива спор на ползи в дейностите на кмета на Павликени.

Извън полезрението на КПКОНПИ остава даже и това, че на първия първия Експертен екологичен съвет в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Велико Търново, на 31 януари 2022 година, когато се взема решение ориста на предлагането на „ Петрургия “, Община Павликени, представлявана от зам.-кмета, гласоподава в негова поддръжка. Гласуването на Съвета съответствува с последния работен ден на кметската сестра в " Петрургия ".

Заседанието продължава 8 часа и взема мъчно решение в интерес на вложителя с 9 гласа „ за “, 2 – „ срещу “ и 6 „ въздържали се “.

След идването на нов директор начело на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново, на 24 април 2023 година се организира ново съвещание на Експертния екологичен съвет. На него вложителят не показва посочените от РЗИ спомагателни нужни документи, а болшинството от членовете на Съвета гласоподават „ срещу “ капиталовото желание.

На 28 април 2023 година шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда постановява решение, с което не утвърждава желанието на вложителя, заради сериозните евентуални въздействия върху атмосферния въздух, водите и почвата и неналичието на съответни ограничения за ограничение на негативното влияние и за реакция при екологични замърсявания.

Решението цитира мненията на шефа на РЗИ – Велико Търново от август 2022 година, съгласно което „ информацията в ДОВОС на вложителя е непълна и неточна “, оценката на здравния риск не обгръща всички аспекти и „ не потвърждава по безапелационен метод неналичието на здравен риск за популацията, нито предлага ефикасни ограничения за понижаване на негативното влияние “. Министърът на опазването на здравето също дава негативно мнение, като регистрира неналичието на данни за съответна оценка на здравния риск, незадоволителните в първокласен и количествен аспект ограничения за попречване на негативното влияние, неналичието на оценка на кумулативния резултат от предлагането и заключава, че „ опазването на човешкото здраве е народен приоритет, който стои над ползите на обособените жители или икономически субекти “.

Инвеститорът обаче стартира правосъдна борба, с цел да преодолее негативните мнения и да си обезпечи реализирането на плана.

За момента „ Петрургия “ наподобява победител в тази борба.

През юли 2023 година арбитър Емил Желев, досегашен арбитър в закрития Специализиран углавен съд и сегашен арбитър в Административен съд – София област, анулира негативното решение по оценката на въздействието върху околната среда на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново. Делото е прегледано в скоростен порядък, а претекстовете за анулацията му са несъстоятелни, считат от АКФ.

В момента шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Велико Търново и Сдружение „ Ти решаваш “, което сплотява жители на община Павликени, апелират пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Административен Съд – София област. Първото съвещание по делото се организира на 15 април 2024 година

През февруари 2024 година Върховен административен съд се произнесе в интерес на „ Петрургия “ по различен проблем, като потвържди решението на Административен съд - Велико Търново, че не е нужна нова оценка на промени организационен проект на обект Върбовка, макар фундаменталните промени в капиталовото предложение.

„ Предвид постановените досега решения на административните съдилища, се притесняваме, че има огромна заплаха Върховният административен съд дефинитивно да се произнесе в интерес на вложителя. С това би бил разчистен пътят пред плана за инсинератор за горене на боклуци в община Павликени, макар неколкократно изразеното отвращение на болшинството локални жители и макар документираните екологични и здравни опасности, свързани с реализацията му. Предвид изключителния публичен интерес, ще продължим да следим случая и да осведомяваме обществеността за решенията на институциите, които повдигат подозрения “, разяснява Бойко Станкушев, шеф на Антикорупционния фонд.

Филмът „ Вълкът на Върбовка “ можете да видите тук:
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР