Светозар Раянов*Идва отново време за избор. Или поне за тези,

...
Светозар Раянов*Идва отново време за избор. Или поне за тези,
Коментари Харесай

Защо ще гласувам ЗА Вили Лилков, а НЕ за Васил Терзиев?

Светозар Раянов*

Идва още веднъж време за избор. Или най-малко за тези, които се интересуват от това по какъв начин се ръководи столицата. Тези, които не се интересуват, да продължат да псуват. Аз се интересувам и към този момент избрах – Вили Лилков! Защо?

ПЪРВО: Вили Лилков е дълготраен политик с ясно изразени, поредни и ДОКАЗАНИ ДЕСНИ възгледи и позиции! Бил е освен член, деятел и функционер на Съюз на демократичните сили и ДСБ, само че и е написал четири книги в които политическата и ценностната му ориентировка е неоспоримо документирана! Препоръчвам: „ Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност ”( останалите да си призная не съм чел, само че сигурно не са по-малко разтърсващи). Васил Терзиев в диаметралност няма политическа активност и опит и идеологическите му убеждения са прекомерно неразбираеми. Няма нито една обява по публични или градоустройствени въпроси преди да стане претендент. По скоро се причислява към хората за които няма ляво, няма дясно- демократичен ляводесен! Според случая... и персоналния интерес.

ВТОРО: Важен е методът, по който се издигат кандидатурите:. Пълната листа може да видите в интернет. Самият Лилков нямаше проекти за кмет, само че и не искаше да разочарова доверието на тези хора и одобри. В следствие кандидатурата му беше подкрепена и от голям брой партии – КОД, ДЗД, БДФ, Български земеделски народен съюз, Национална движение „Симеон Втори" и други.

Кой издигна Васил Терзиев?

Отговорът е очевиден- парите му! Той направи няколко великодушни дарения в размер на стотици хиляди лева на ПП/ДБ с което на процедура си купи кандидат-кметското място. (Даренията са законнно регистрирани в Сметната палата и не подлежат на съмнение). Безпринципно и разочароващо бе решението на партийните водачи на ПП/ДБ, които имаха в своите редици известни и заслужили персони, като Трайчо Трайков да вземем за пример, само че избраха богатия спонсор!

ТРЕТО: Професионалната среда и опит. Вили Лилков изминава професионалния си път в университетските среди – професор по физика и учител с педагогичен опит и отзивчиви умения. Последните са доста значими при работа в публични институции. Предимство е способността да обясняваш, да дискутираш, да убеждаваш и в края на краищата да изпълняваш решенията на груповия орган – университетския съвет, нещо което Вили Лилков прави в МГУ от години. Васил Терзиев несъмнено има бизнес-опит, само че той е в областта на високите технологии за оръжейната индустрия. С какво този опит ще му е потребен в общината? Проблемът тук е, че общината не може, или най-малко не трябва да се ръководи като лична компания! Защото средствата, които управляваш са обществени, а не частни. И тъй като в общината се пази и отстоява обществения интерес, а не частния! Васил Терзиев по-скоро би бил потребен в едно ПЧП – публично-частно партньорство, което е необятно публикувано в развитите европейски страни.

ЧЕТВЪРТО: Характерът на претендента. Моите персонални усещания от Вили Лилков са доста положителни: доброжелателен,диалогичен, откровен, честен и непретенциозен. Последното му качество може да му изиграе неприятна смешка, тъй като поради него една огромна част от жителите на София не го познаваха и не знаят за активността му в СОС. Вили Лилков не е нагъл, нахален, пъхащ се пред камерите писклив популист като Мая Манолова или Костадин Костадинов, които всички познават. Той е тъкмо противоположното – добър оратор, ползващ благия разсъдък и език. Какво мога да кажа за Васил Терзиев без да го познавам персонално? Той също наподобява добронамерен- даже е несъмнено, че желае да извърши положително дело като работи за София. Вероятно е диалогичен, щом съумява да притегли необятен кръг от хора към себе си отвън ПП/ДБ. Като Спаси София, да вземем за пример. Но в искреността и честността му надълбоко се колебая. Още в първите си обществени изяви Васил Терзиев твърдеше, че е почнал бизнеса си надали не от нулата. Оказа се,че не е по този начин – получил е развита компания в региона на оръжейния бизнес, както и стабилен стартов капитал. Няма неприятно! Ако и на мен родителите ми бяха дали такава опция сигурно щях да се възползвам. Проблемът е, че се

опита да скрие истината

Подобно на своя водач Кирил Петков за канадското си поданство. След това нервиран от мненията за потеклото му, на които той нямаше потребност да дава отговор, се оплете в несъгласия като пиле в калчища – от една страна осъждал тоталитарния комунистически режим и неговите репресии, а въпреки това неговият жанр нямал нищо общо с това, тъй като видите ли имало и положителни комунисти! Васко, можеше просто да замълчиш! Вместо това Васко стана надменен – бил надценил съперниците си! Ако беше в действителност толкоз сполучлив в бизнеса си щеше да продължи да го развива, с което щеше да помогне доста повече на младите експерти в сектора. Бил Гейтс, Илон Мъск и други, на каквито Терзиев желае да наподобява, не се кандидатират за кметове на Вашингтон, а основават новаторски колоси. Ако в действителност беше осъзнал какви закононарушения са осъществени от репресивния уред на комунистическия режим, какъв брой човешки живота са били затрити, какъв брой човешки ориси са били опропастени, просто нямаше да се кандидатира. Въпрос на морал!

Един почитан от мен политик споделяше: „ Животът е по-силен от всевъзможни угризения ”. ДА, явно е по този начин. Но дали моралът няма никакво значение в този живот? Аз избирам да има най-малко малко, най-малко в моя!

Благодаря на читателите, които прочетоха дотук това писание. Искам да подчертая, че това са мои усещания и не изисквам за пълнота и обективност. Наясно съм, че възможностите на Вили Лилков не са от най-големите. Едни поданици на София ще създадат своя избор по осанка – виж тоя Васил Терзиев – млад, добре изглеждащ, ухилен, проспериращ! Ами Ваня Григорова – жена, (особено значимо за феминистките), млада, симпатична, даже секси! Други ще създадат избор по ползи – тъй като имат подобен или общ бизнес с хора от ПП/ДБ, тъй като са подвластни от работното си място или просто тъй като „ Баце по този начин подреди! ” Трети ще гласоподават от нелепост, заблуди или внушения от рода: „ Има скрит план против България! Американците желаят да ни унищожат! Самолетите ни пръскат с токсини! Искат да ни вкарат във война! Пускат ни вируси! ” и така нататък

Аз избирам да заложа на мъдростта, която се придобива с възрастта, опита, политическата уместност и поредност. Идва време да се преброим – кой на какво разчита и по какъв симптом избира! Това е задачата на демокрацията и по тази причина резултатът постоянно е обективен!

*Авторът е дълготраен теоретичен служащ в региона на екологията и опазването на горите. Д-р на естествените науки на Техническия университет в Дрезден. Името му стана известно преди няколко месеца, откакто разруши с чук плочата с лъжливия надпис на МОЧА, че сме признателни на руските освободители.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР