Световното първенство по футбол в Катар ще демонстрира докъде е

...
Коментари Харесай

Катар ще използва дронове за защита на стадионите


Световното състезание по футбол в Катар ще показва до каква степен е стигнала “надпреварата във въоръжаването” с дронове (снимка: CC0 Public Domain)

Безпилотни летателни апарати, които изстрелват мрежи, с цел да улавят и смъкват дребни „ противников “ дронове, ще оказват помощ за отбраната на стадионите по време на Световното състезание по футбол тази зима в Катар. Философията, която заляга във въздушната отбрана, ще прилича тази на футболната сцена.

Fortem Technologies – компанията, която дава дроновете-прихващачи по съглашение с вътрешното министерство на Катар – споделя, че нейната система е безвреден метод за събаряне на злонамерени дронове в обитаеми места, намалявайки рисковете от пострадване, което може да бъде породено, в случай че се употребяват оръжия.

Автономните дронове-прихващачи с радарно ориентиране се оправят елементарно с дребни потребителски дронове, като изстрелват мрежи, с цел да ги улавят. След това целевият дрон може да бъде пренесен на друго място. При по-големите дронове към задачата се изстрелва мрежа, която е обвързвана с парашут, забавя заплетената цел и я принуждава да падне на земята.

Целите се разпознават благодарение на „ поредност от доста дребни радари, които са разпределени из цялото пространство, създавайки цялостна картина на въздушното пространство напряко във въздуха “, споделя основният изпълнителен шеф и съосновател на Fortem Тимъти Бийн пред BBC.
още по темата
Все отново радостните възгласи на почитателите няма да бъдат съпроводени от бръмчене на дронове, тъй като машините правят работата си „ на към миля от мястото “, споделя Бийн.

Алтернативните системи за прекъсване на дронове могат да разчитат на интервенция в контролните сигнали на дрона, само че Fortem твърди, че терористите пускат дронове по авансово програмирани полетни траектории.

„ Причината, заради която бизнесът ни пораства до небето, е, че терористите не употребяват джойстици. Те не стоят на вашия паркинг с джойстик в ръка. Тези дронове са програмирани… тъй че не могат да бъдат заглушени “, разяснява Бийн.

Професор Дейвид Дън от Университета в Бирмингам споделя, че опасността от терористична приложимост на дронове се е нараснала, защото технологията е станала по-достъпна. Според доктор Стив Райт от Университета на Западна Англия, опасенията са се нараснали частично и тъй като комерсиално наличните дронове елементарно могат да бъдат модифицирани за боравене с оръжия по време на спорове или огромни обществени събития. Той обаче предизвестява, че наклонността е „ една стъпка в конкуренцията във въоръжаването “ и споделя, че с увеличението на скоростта на атакуващите дронове, те ще стават все по-трудни за прекъсване.

„ Разглеждаме технологии за това по какъв начин можем да достигнем до 200 благи в час (322 км/ч), може би даже 300 благи в час един ден, до момента в който „ изстискваме гъбата “ на електрическата технология, с която разполагаме “, споделя той. Предупреждава още, че по този начин наречените „ рояци “ от голям брой атакуващи дронове също биха представлявали предизвикателство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР