Световният ред, който създаде германски просперитет, се пропуква. И Ангела

...
Световният ред, който създаде германски просперитет, се пропуква. И Ангела
Коментари Харесай

Германия е парализирана от невъзможен избор

Световният ред, който сътвори немски разцвет, се пропуква. И Ангела Меркел не знае какво да направи.

Политиката на президента Доналд Тръмп " Америка първа " кара Германия да направи невъзможния избор сред Съединени американски щати и Китай - изправяйки силата зад сегашния стопански триумф на страната и ключа към бъдещия ѝ напредък. Резултатът е политическа парализа в миг, в който съдружниците на Берлин търсят политическо водачество, написа Bloomberg.

По въпроси от търговията до киберсигурността и интернационална промяна на данъчните закони, Меркел е препъната от страха ѝ да не ядоса основните търговски сътрудници на страната. Всяка твърда позиция рискува увеличение на напрежението и излизането му отвън надзор, счита тя и вътрешният ѝ кръг, споделят източници на изданието.

А потребността от дейности е по-силна от всеки път. Икономиката се забавя, популистите набират скорост, а стратегическите конкурентни на Меркел кроят проекти да отдалечат колкото се може повече страни от мултилатералната система, която тя толкоз цени. " Разделяме ли се на дребни части и всеки счита, че може да реши проблемите си най-добре самичък? ", запита Меркел предишния месец в Мюнхен. " Ако това е по този начин, като канцлер на Германия, мога единствено да кажа, че вероятността наподобява неприятна за нас ".

Пред бурята, в която се намира мощната немска автомобилна промишленост, Тръмп заплашва с мита върху вноса на коли от Европа - ход, който ще удари мощно Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen. Въвеждането на мита от Съединени американски щати ще понижи експорт на немски коли с към €18,4 милиарда, съгласно отчет на Ifo.

Въпреки пречките, които Белият дом основава и ядът на французите, Меркел е решена да се пробва да реализира единодушие с Тръмп. Германският водач желае включването на Съединени американски щати в договаряния за необятна комерсиална договорка допустимо най-скоро и се притеснява, че в случай че Европейски Съюз отговори на митата, това ще се трансформира в пълноразмерна комерсиална война.

Спорът към колите е знак, че актуалната обстановка в геополитиката става все по-трудна за Германия. В продължение на десетилетия страната печелеше от интернационалната комерсиална система, ръководена от Запада и подкрепена от военната мощност на Съединени американски щати. Но тези дни са към своя край. Тръмп стартира да дава сигнали за разлюляване на уговорката за отбрана на съдружниците от НАТО, а популистите в Европа събират съпротива на свободната търговия. В същото време Китай дава различен източник на финансиране на по-слабите народи като Италия, Португалия и Гърция, ядосани от политиката на Германия по стягането на коланите.

Меркел се колебае, само че зае твърда позиция в една област - новия газопровод " Северен поток 2 ", макар опозицията от Съединени американски щати. Правителството стегна и разпоредбите за задграничните придобивания, с цел да опази немската технология от Китай.

Но в множеството случаи желанието на Меркел да заобикаля проблемите пречи на Европейски Съюз да заеме твърда позиция.

Желанието на французите за общ европейски фронт против неплащането на налози от интернет колоси като Amazon, Alphabet и Фейсбук също се трансформира в жертва на немската нерешителност. И още веднъж автомобилната промишленост е в сърцето на това решение.

Според френския проект софтуерните компании - съвсем всички от тях основани в Съединени американски щати - би трябвало да заплащат налози там, където се генерират продажбите. Това е плашещ казус за страна-износител като Германия, изключително в миг, в който Тръмп търси опрощение да накаже автомобилните производители.

Затова вместо да заеме лидерска позиция с Франция, администрацията на Меркел желае да изчака компромис. Министърът на финансите Олаф Шолц даже желае да накара Съединени американски щати да стане част от този компромис преди Европейски Съюз да одобри данъчните промени. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР