Световният номер едно в тениса Новак Джокович прекара православната Коледа

...
Световният номер едно в тениса Новак Джокович прекара православната Коледа
Коментари Харесай

Джокович ще се бори докрай в съда, за да играе на Australian open

Световният номер едно в тениса Новак Джокович прекара православната Коледа в aвстралийския център за задържане, до момента в който юристите му се пробват да извърнат решението на държавното управление за депортация поради анулирана виза.

Скандалът към визите на тенисистите, позволени за присъединяване в Australian Open стартира да ескалира, откакто се разбра, че други двама играчи са разследвани. Те са съумели да влязат в страната неимунизирани под изискване на " здравно изключение ".

Граничните чиновници задържаха Джокович още на летището в Мелбърн, а визата му бе отнета, тъй като е била издадена на неверно съображение, без да се загатва за здравното изключение.

Самото разрешение за стартирането на Джокович в Австралия беше посрещнато с отвращение в Австралия, в която жителите към момента търпят огромни ограничавания поради Covid-кризата, а 90% от пълнолетните са имунизирани. Това провокира сериозен политически въпрос, което наложи намесата на централното държавно управление.

Така се стигна до анулирането на визата на играта и изпращането му в център за задържане.

Австралия отхвърля обвиняванията на фамилията на Джокович, че тенисистът е пандизчия, тъй като той е свободен да напусне страната когато и да е.

" Г-н Джокович не е държан в плен в Австралия, той е свободен да я напусне когато и да е, когато реши да го направи и граничните чиновници могат да го улеснят, в случай че има такова желание “, сподели пред кореспонденти министърката на вътрешните работи Карън Андрюс.

Адвокатите на Джокович обаче се борят в съда за позволение той да остане в страната, с цел да апелира решението на федерално държавно управление за отменяне на визата и депортация. Очаква се по време на общественото чуване в съда да станат ясни претекстовете, с които играчът е изискал здравно изключение, с цел да играе на шампионата.

34-годишният състезател не е разкривал до момента основанията за здравното изключение и имунизационния си статус, само че е прочут като един от критиците на наложителната имунизация. Ваксините не са наложителни в Австралия, само че са нужни на жителите, с цел да получат достъп до доста от обществените пространства.

Коментари на играчите

Бившият номер едно в света и повторен първенец на Australian Open Борис Бекер разяснява, че Джокович " прави огромна неточност " със своята позиция срещу имунизацията.

" Това заплашва всичко, което е останало от кариерата му и шанса му да се утвърди като най-великият състезател на всички времена “, споделя Бекер в своя позиция, представена във вестник The Daily Mail.

Испанският първенец Рафаел Надал сподели пред кореспонденти в Мелбърн, че съжалява за отсъствието на Джокович, " само че в това време знае изискванията (за влизане в Австралия) от доста време ".

Американският тенисист Тенис Сандгрен изрази своята поддръжка. " Новак, бъди мощен, приятелю. Надявам се скоро да се махнеш оттова ", сподели Сандгрен пред Ройтерс.

Австралиецът Ник Кириос сподели, че има вяра във имунизацията, " само че методът, по който се оправяме със обстановката на Новак, е неприятен, в действителност неприятен “.

Съпругата на Джокович, Йелена, разгласява фотография в Instagram, на която двойката се прегръща на плаж, с цел да означи православната Коледа. Тя споделя, че " единственият закон, който всички би трябвало да почитаме оттатък всяка една граница, е любовта и уважението към друго човешко създание ".

Семейството му организира прочувствена конференция в ресторанта му в Белград в четвъртък, преди да стачкува пред Народното събрание, като татко му Сърджан сподели, че " когато тъпчат Новак, те тъпчат Сърбия ".

Сръбският президент Александър Вучич упрекна австралийското държавно управление в тормоз и гонене, което бе изрично отхвърлено от управляващите в Канбера.

Има хора в Австралия, които подозират австралийския министър председател Скот Морисън в потребление на абсурда, с цел да усили пълномощията си за справяне с пандемията преди изборите в страната, които ще се проведат след няколко месеца.

Федералната система на Австралия е много комплицирана. Според нея австралийските щати и териториите могат да издават изключения за достъп на неимунизирани, само че федералното държавно управление управлява интернационалните граници и може да наложи несъгласие на тези изключения. Джокович е получил позволение да влезе във Виктория без имунизация от държавното управление на щата, което обаче няма право да издава визи на задгранични гости.

Въпреки че повода за неговото здравно освобождение не беше публично оповестена, вестник The Age оповестява, че това е, тъй като се е заразил с COVID-19 през последните шест месеца.

Морисън сподели, че локалната тенис федерация Tennis Australia е била известена преди няколко седмици, че скорошна зараза не може да освободи един състезател от задължението да е имунизиран, с цел да влезе в страната. Въпреки това държавна работна група, която дава насоки по такива въпроси, е издала рекомендации, че скорошна зараза е задоволителна за издаване на здравно изключение.

Местната тенис федерация и щатът Виктория обявиха, че Джокович не е получавал преференциално отнасяне, добавяйки, че той е измежду " шепата " утвърдени играчи при анонимна и самостоятелна преценка на 26 кандидатури.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР