Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във

...
Световните лидери се ангажираха да прекратят всяка чуждестранна намеса във
Коментари Харесай

Международна договорка за Либия има, но мир още няма

Световните водачи се ангажираха да прекратят всяка задгранична интервенция във войната на Либия и да поддържат оръжейното ембарго. Това стана по време на срещата на върха в Берлин, като част от по-широк проект за преустановяване на спираловидния спор в Либия, съобщи БГНЕС.
Президентите на Русия, Турция и Франция бяха измежду международните водачи, които се подписаха под проекта за прекъсване на намесата във войната - било то посредством оръжие, войски или финансиране.
Преговорите обаче не съумяха да доведат до " сериозен разговор " сред враждуващите страни - Халифа Хафтар и ръководителя на приетото от Организация на обединените нации държавно управление на Триполи Файез ал Сарадж - или да накарат и двете страни да се договорят за непрекъснато помирение. Ръководителите на двете враждуващи страни по този начин и не се срещнаха в немската столица. В коридорите на срещата в Берлин Сарадж се срещна с канцлера на Германия Ангела Меркел и турския президент Тайип Ердоган, а Хафтар с Меркел и френския президент Еманюел Макрон.
" Имаме доста друга обстановка в Либия, където незабавното съблюдаване на примирието просто не е елементарно да се подсигурява ", съобщи на срещата на върха немският канцлер Ангела Меркел. " Но се надявам, че посредством днешната конференция имаме късмет примирието да се задържи и отсега нататък ", добави тя.
Либия е раздрана от борби сред враждуващи въоръжени фракции след рухването на режима, подкрепено от НАТО през 2011 година, довело до свалянето от власт на диктатора Муамар Кадафи. От април насам, войските на премиера Сарадж в Триполи са подложени на офанзиви от силите на Хафтар. При конфликтите са убити над 280 цивилни и 2000 бойци, десетки хиляди са напуснали домовете си. На 12 януари влезе в действие нежно помирение, подкрепено както от Анкара, по този начин и от Москва.
Въпреки че държавното управление на Сарадж е прието от Организация на обединените нации, мощни играчи се откъснаха от него, с цел да застанат зад Хафтар - трансформирайки вътрешния спор в това, което някои дефинираха като прокси война, в която интернационалните сили се пробват да обезпечат личните си ползи.
Тревогата на интернационалната общественост набъбна през последните седмици, откакто Турция подреди на свои военни да заминат за Либия.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи, че спорът в Либия е взел рискови размери през последните дни. " Досега имаме ескалация на спора в Либия с някаква непозната интервенция. Сега сме изправени пред риск от същинска районна ескалация. И този риск беше предотвратен в Берлин ", означи той и добави, че международните сили поеха " мощен ангажимент с цел да се спре „ рисковата серпантина.
Отделно, Гутериш сподели след конференцията: „ Благодарение на срещата в Берлин днес беше допустимо да се одобряват петимата военни делегати от страната на Маршал Хафтар. Вече имаме трима, а в този момент имаме още двама от страната на ЛНА ", визирайки по този начин наречената Либийска национална войска на Хафтар. " И по този начин, в този момент сме имаме условия да свикаме в Женева военния комитет през идващите няколко дни ", посочи Гутериш.
Той очерта три въпроса, повдигнати на срещата на върха, като сподели : " Първо, не мога да не подчертая заключението на срещата, че няма военно решение на спора в Либия. Всички участници се ангажират да се въздържат от интервенция във въоръжения спор или вътрешните работи на Либия. Второ, призовахме всички участници да се въздържат от всевъзможни действия, които изострят спора. Трето, завръщането към политическия развой е от значително значение ".
Руският министър на външните работи Сергей Лавров уточни някои позитивни стъпки от берлинската среща, само че сподели, че срещата на върха не е довела до по този начин нужните договаряния сред Сарадж и Хафтар.
" Ясно е, че към момента не сме съумели да стартираме сериозен и постоянен разговор сред тях ", сподели Лавров пред кореспонденти след Берлинската конференция, където Хафтар и Сарадж не се срещнаха лице в лице. Независимо от това, страните в либийския спор направиха " дребна крачка " напред, добави Лавров.
Силите, подкрепящи Хафтар, подвигнаха залога в навечерието на договарянията, като блокираха износа на петрол от основните пристанища на Либия, спирайки главния източник на приходи на страната в символ на митинг против решението на Турция да изпрати войски в поддръжка на основаното в Триполи държавно управление на националното съглашение.
Преди диалозите турският президент Реджеп Ердоган подлага на критика Хафтар, заявявайки, че би трябвало да се откаже от " враждебното си отношение ", в случай че Либия желае да има някакъв късмет да реализира мир.
Разпалващата се петролна рецесия акцентира опустошителното влияние на задграничното въздействие в спора, в който държавното управление е подкрепено от Турция и Катар, до момента в който Хафтар има поддръжката на Русия, Египет и Обединените арабски емирства.
Русия беше упрекната, че е изпратила наемници в помощ на Хафтар, защото Москва се стреми да разшири въздействието си в района - изказвания, които отхвърля.
За Турция рухването на държавното управление на националното единение на Сарадж може да заплаши съглашението за морска граница, подписано от двете страни. То дава на Анкара необятни права над Източното Средиземноморие, където неотдавнашното разкриване на подводни залежи от газ провокира яростна битка сред крайбрежните страни.
Ердоган неведнъж приканва Европа да се сплоти зад държавното управление на Сарадж, предупреждавайки, че рухването на Триполи може да разреши на джихадистки групи като ИДИЛ или Ал Кайда да се прегрупират. Той също по този начин предизвести, че по-нататъшните безредици могат да провокират нова вълна от мигранти, които да се насочат към Европа.
На фона на последното явно нарушаване на прекратяването на огъня, при което силите на държавното управление на националното единение в неделя упрекнаха милициите на Хафтар, че са разкрили огън по тях в южната част на Триполи, Сарадж изиска интернационалните " войски за отбрана ", в случай че Хафтар продължи да настава. Призивът повтори сходно предложение на основния посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел, който акцентира, че би трябвало да участват наблюдаващи, с цел да се ревизира спазването на ембаргото и прекратяването на огъня. Англия и Италия показаха подготвеност да оказват помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР