Световните фондови борси бележат солидни повишения по време на търговията

...
Световните фондови борси бележат солидни повишения по време на търговията
Коментари Харесай

Байдън раздвижи борсите

Световните фондови тържища бележат солидни покачвания по време на търговията в понеделник, откакто стана ясно, че демократът Джо Байдън печели президентските избори в Съединени американски щати. В същото време нараства и петрола, а щатският $ отслабва, защото упованията за по-малко регулаторни промени и повече парични тласъци за превъзмогване на отрицателните последствия от коронавирусната рецесия след избора на Байдън са в поддръжка на инвеститорския риск вкус (интереса за покупки на рискови, само че по-доходни активи).

Краят на дните на неустановеност по отношение на изборните резултати в Съединени американски щати също поддържа мощното показване на финансовите пазари.

Днешната сесия на търговия започва със мощен растеж на азиатските пазари на акции посредством и на оповестените през уикенда мощни данни за китайската интернационална търговия, както и на упованията за деескалация на комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин при президентството на Байдън, съобщи БНР.

Японският показател Nikkei завърши търговията в понеделник с растеж от 2,11% до нов 29-годишен връх, австралийският показател ASX 200 се увеличи с 1,75%, южнокорейският Kospi с 1,27%, показателят Hang Sang с 1,17%, а водещият китайски показател Shanghai Composite с 1,85%.

Европейските тържища последваха позитивния звук на азиатските пазари и започнаха днешната търговия с положителни покачвания посредством и на очакванията за по-добри търговски връзки сред Вашингтон и Брюксел под ръководството на Джо Байдън.

 

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се покачва към час след началото на търговията с 1,55%, следвайки седмичен растеж от 7% през миналата седмица.

Германският показател Dax 30 се покачва с 1,95%, намирайки спомагателна поддръжка и от по-силни от предстоящото данни за немския износ през септември.

Френският показател CAC 40 пък нараства с 1,64%, макар че централната банка на страната оцени, че през ноември икономическата интензивност на Франция е с 12% по-ниска от естествената, откакто страната влезе за повторно през актуалната година в режим на локдаун поради ковид. Според шефът на банката Вилерой де Гало обаче икономическото стесняване е три пъти по-слабо, в сравнение с при пролетната национална карантина.

Британският показател FTSE100 започва търговията с покачване от 1,6%, испанският показател Ibex-35 с 1,66% и италианският Mib с близо 2 на 100.

Американските фондови фючърси също бележат покачвания преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на показателя DJIA нарастват с 250 пункта (с 1,25%), на необятния показател S&P 500 с 1,46%, до момента в който фючърсите на софтуерния показател Nasda100 нараства с над 2 на 100.

Днес е първата опция на финансовите пазари да реагират на новината, че Джо Байдън е постигнал нужните 270 гласа в електоралната гилдия, съгласно информации през уикенда на Асошиейтед прес и на други огромни медии. В същото време актуалният президент не отстъпва и не признава успеха на Байдън, само че към момента не е отправил публични правни искания по отношение на изборните резултати в някои противоречиви щата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР