Светът все повече се стреми към използването на чиста и

...
Светът все повече се стреми към използването на чиста и
Коментари Харесай

Еволюционно хрумване: Финландски инженери произвеждат електроенергия с пясък


Светът от ден на ден се стреми към потреблението на чиста и екологична сила.

Четирима млади финландски инженери имат вяра, че са разкрили отговора на едно от най-големите провокации на зелената сила - да се обезпечи целогодишно устойчиво зареждане от възобновими източници по време на сменящите се сезони и променливите метеорологични условия на Севера, описа Би Би Си.

Половината от 5,5-милионното население на Финландия е обвързвано към топлофикационна мрежа и се нуждае от отопление от септември до май.

Мястото на еволюционното скимване е в електроцентрала, която се намира на 270 км северозападно от Хелзинки. Там е домът на първата в света пясъчна батерия в търговски мащаб. Изолирана е в железен резервоар с височина от 7 метра и е направена от 100 тона нискокачествен строителен пясък, две тръби за централно отопление и вентилатор.

Пясъкът се трансформира в батерия, откакто се нагрее до 600 градуса по Целзий благодарение на електричество, генерирано от вятърни турбини и слънчеви панели.



Възобновяемата сила зарежда радиатор, който затопля въздуха в пясъка. Горещият въздух стартира да циркулира благодарение на вентилатор през топлообменни тръби.

Температурата вътре остава 600C, даже когато на открито е студено. „ Не желаеме да губим никаква топлота. Средната зимна температура в региона е под 0 градуса ", споделя водещият академик на Polar Night Energy – компанията, която мощно е прегърнала концепцията за възобновяваема сила. Експертът следи работата на батерията онлайн.

Тя може да обезпечи отопление и топла вода за към 100 домове и публичен плувен басейн в близкото градче Канканпан, като добавя зареждането от мрежата. Батерията се зарежда през нощта, когато цените на електрическата енергия са по-ниски.

„ Пясъкът задържа топлота за дълъг интервал от време и съхранява сила за месеци. Предимствата са и други - дълъг живот и опцията да се нагрява и охлажда неведнъж. След известно време пясъкът става по-плътен и се свива. Тогава можем да прибавим още ”, разясняват учените.

Четиримата млади финландски инженери, изработили тази еволюционна батерия, са в близки връзки още от деца. Томи, Марку, Лиза и Виле се свързват със пристрастеността си към леката атлетика. Тренират в един и същи клуб в Южна Финландия, само че в разнообразни дисциплини – спринт, колоездене, троен скок и мятане на диск. През тийнейджърските си години взаимно се поддържат, с цел да извървят дружно пътя си до новаторската концепция.

Когато доближават двайсетте си години, младежите се насочват от спорта към науката. По-кратките и по-топли зими в южната част на Финландия ги провокира от ден на ден да се замислят за изменението на климата.

„ Наблюдаваме по какъв начин климатът се трансформира пред очите ни. Като деца дълго време прекарвахме в пързаляне върху леда на близкото езеро. През последните години вероятните дни за това фрапантно понижиха “, споделя Томи.

Именно първо на него хрумва концепцията за новаторската батерия - до момента в който чете публикация за обичайните финландски камини, направени от камък и пясък.

Експерти означават и рестриктивните мерки на пясъчната батерия. " Тя съхранява от 5 до 10 пъти по-малко сила (на единица обем) от обичайните химически акумулатори “, изяснява експерт от Университета на Шефилд в Обединеното кралство.

Екипът на Polar Night Energy признава това, само че твърди, че пясъчната батерия е доста по-рентабилно решение. Младежите са пресметнали, че тяхната батерия е от 8 до 10 пъти по-евтина от литиева батерия, която съхранява същото количество сила. Генерирането на 8 MWh сила с пясъчна батерия коства към 200 000 $. За същата сила, генерирана от литиево-йонна батерия, ще са нужни 1,600,000 $.

Polar Night Energy е в развой на сключване на контракт за създаване на втора пясъчна батерия за друга топлофикационна компания във Финландия.

Но на доктрина решението за предпазване на сила може да бъде възпроизведено на всички места, където има инфраструктура за централно отопление.

Целта на Polar Night Energy е до 2023 година да се трансформира в световна компания, конструираща пясъчни акумулатори по целия свят. „ До 2025 година вятърната сила ще покрие 25% от потреблението на електрическа енергия във Финландия, а това ще помогне и на пясъчните акумулатори. Все още обаче има доста работа за извършване ”, споделят учените.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР