Светът на киното отново е в очакване на най-престижните отличия

...
Светът на киното отново е в очакване на най-престижните отличия
Коментари Харесай

Наградите Оскар 2023: Битка за рейтинг и по-млада аудитория

Светът на киното още веднъж е в очакване на най-престижните оценки – премиите „ Оскар “.

Само след броени часове ще станат ясни имената на огромните спечелили в другите категории, в това число за най-хубав филм, режисьор, артист и актриса. Юбилейната 95-а Церемония на Академията за кинематографично изкуство и просвета ще се организира в нощта на 12 против 13 март и ще се излъчва онлайн по телевизия ABC.

Без шамари… или не?

Водещ на шоуто за трети път ще бъде Джими Кимъл, чиято последна изява в същата роля беше през 2018 година Миналата година церемонията беше в ръцете на женско трио - комедийните актриси Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс.

В реклама за тазгодишното шоу, която е в стила на " Топ Гън: Маверик ", Джими Кимъл изяснява, че е верният човек за осъществяването на задачата, само че също по този начин отбелязва, че няма да е редно да получи пестник, защото ще пролее доста сълзи, непосредствено поставяйки на прицел миналогодишния скандал с експанзията на Уил Смит против Крис Рок.

Сред звездите, които ще излязат на сцената на " Долби Тиътър ", с цел да разгласят спечелилите и да връчат статуетките, са: Холи Бери, Антонио Бандерас, Елизабет Банкс, Джесика Частейн, Хю Грант, Салма Хайек Пино, Никол Кидман, Флоранс Пю, Сигърни Уивър, Кара Делевин, Ева Лонгория, Джон Траволта, Дженифър Конъли, Мелиса МакКарти и още цяла плеяда звезди.

Лейди Гага ще пропусне

Организаторите на церемонията не изневеряват на традицията и тази година още веднъж са подготвили вълнуваща музикална стратегия за звездната аудитория и феновете пред дребния екран.

Рокзвездата Лени Кравиц и бременната с втори правоприемник поп дива Риана са единствено дребна част от музикалните звезди, които ще се изявят с осъществявания в най-вълнуващата за киноманите вечер.

За жал на почитателите на Лейди Гага, тя няма да участва на сцената и няма да изпее онлайн " Hold My Hand " от " Топ Гън: Mаверик ", въпреки че към този момент получи номинация за саундтрака. Причината за отсъствието на певицата са неотложните й задължения по фотосите на нов филм, които не са й разрешили да се приготви задоволително добре за церемонията.

За „ разтуха “ на публиката, Риана ще извърши " Lift Me Up " от " Черната пантера: Уаканда вечно ", а Рахул Сиплигундж и Кала Бхайрава ще показват " Naatu Naatu " от индийския епос " RRR ".

Важно е да се означи, че това е първата в историята ария от индийски филм, номинирана за " Оскар ". Тя има действителни шансове да се пребори с песните на Риана и Лейди Гага и да завоюва статуетката за най-хубава истинска ария. Песента е от кино лентата RRR (съкратено от Rise Roar Revolt) на режисьора С.С. Раджамули.  Въпреки че действието се развива в Индия, лентата е снимана в Украйна по време на пандемията.

Българската диря - " Полегнала е Тодора "

В музикалното показване на „ Оскар “-ите тази година има и българска диря. Народната ария „ Полегнала е Тодора “ в осъществяване на хора Мистерията на българските гласове звучи във филм с 9 номинации за златната статуетка – „ Баншите от Инишерин “.

Композиторът на лентата Картър Бъруел споделя, че сценаристът Мартин Макдона му изпратил музика, която слушал, до момента в който мислел за кино лентата. В подбора му имало комбинация на Брамс, българска национална ария, индонезийска музика. " Нито една от тези песни няма явна връзка с Ирландия от 1920 година и това е едно от нещата, които считам, че му харесаха “, споделя композиторът.  

Така " Полегнала е Тодора “ влиза във кино лентата с доста особено място, така като  точно с нея стартира историята, написа bTV. Това не е първият път, в който български гласове звучат в холивудска лента. В края на „ 300 “ може да се чуе „ Зайди, зайди, ясно слънце “, още веднъж в осъществяване на Мистерия на българските гласове.

Нищо не е същото – аленият килим няма да е червен

За първи път от 1961 година насам килимът на церемонията няма да е червен. Цветът на пътеката, по която ще се разходят най-хубавите артисти и кинотворци на планетата, ще е " шампанско. "

Творческите консултанти на премиите Лиза Лав и Раул Авила са избрали този колорит, с цел да създадат по-лесно прехода от дневното идване към вечерния искра на събитието. Над килима ще има и специфична тента, която да защищити звездите от слънчевата светлина и да сътвори резултат на вечерна атмосфера.

Новият килим е изработен от напълно екосъобразни материали.

Полит(не)коректно без Зеленски

За втора поредна година Академията отхвърли да даде опция за изява на украинския президент Володимир Зеленски. Според осведомени източници, към Академията е била отправена молба той да се включи онлайн по време на церемонията, само че настояването е било отхвърлено. Организаторите отхвърлят коментар.

Почетен " Оскар " за Брус Уилис?

Австралийският режисьор Едуард Дрейк прикани холивудският артист Брус Уилис, с който е снимал 9 кино лентата, да получи почетен " Оскар ", откакто е траял да се снима въпреки и със съществено неврологично заболяване, оповестява „ Дейли мейл “.

Досега екшън звездата не е получавал високото отличие. Миналата година фамилията му заяви, че актьорската му кариера завършва поради нелечимата деменция. Преди това 67-годишният артист беше диагностициран с афазия - заболяване, което може да повлияе на способността на човек да схваща и да се показва.

Според Дрейк, връчването на почетен " Оскар " на Уилис е " най-малкото, което можем да създадем за него ".

Когато рейтингът пада, се намесват обществените мрежи

Огромни видеоекрани, някои от които покриващи напълно стените на „ Долби Тиътър “, ще предават непосредствено в ефира всяка секунда от церемонията. Отговорник за съвършеното осъществяване на аудио-визуалната част е креативният екип на Met Gala.  

За да се притегли и задържи вниманието на младата и задграничната публика, видеозаписи на благодарствените речи в шестте най-големи категории ще се разгласяват съвсем в действително време в TikTok, Фейсбук и Twitter. За първи път Disney+ ще предава онлайн шоуто в някои елементи на Европа, оповестява NewYorkTimes.

Академията разчита и на нови маркетинг сътрудници като Letterboxd, обществена медия за киномани с 8,4 милиона консуматори, множеството от които на възраст сред 18 и 34 години.

Усилията на уредниците се дължат на тревожната статистика, която демонстрира резистентен спад в аудиторията. Всичко стартира преди 5 години, когато за първи път предаването притегля по-малко от 30 милиона фенове пред дребния екран или спад от 20% по отношение на предходната година. Оттогава броят на феновете на премиите " Оскар " е понижен с още 37%, съгласно данните на Nielsen. Ръст на зрителската публика е имало само сега, когато Уил Смит зашлеви пестник на Крис Рок на сцената в края на шоуто предходната година.

ABC има извънредни права да излъчва церемонията по до 2028 година и обезпечава на Академията към 80 % от годишните ѝ доходи. Миналата година приходите, свързани с " Оскар " -ите, възлизат на 137,1 млн. $, съгласно разкритите финансови данни. Разходите, свързани с премиите, възлизат на 56,8 млн. $.

Телевизионната мрежа е генерирала почти 139 млн. $ от 70 реклами по време на миналогодишното шоу, съгласно данни на Vivvix, която следи разноските за реклама. (За съпоставяне, през 2020 година ABC е привлякла към 129 млн. $ от 56 реклами.)

За да си обезпечи контракт за разпространяване на сходна стойност след приключването на контракта с ABC, Академията би трябвало да успее да си върне още веднъж зрителския интерес. По-малко преференциална договорка може да заплаши някои от целогодишните действия на организацията.

Защо младите не гледат„ Оскар “-ите

В доста връзки обаче Академията е изправена пред съществени спънки в опита да си върне предходната популярност от тв предаването на „ Оскар “-ите. И една от аргументите за това е неналичието на млада публика, която всеобщо се насочва към стрийминг услугите на огромните платформи.

Много фенове от дълго време се оплакват, че церемонията е прекомерно дълга, а закачките сред водещите способстват за чувството за разводняване на шоуто. Миналогодишните " Оскар " -и продължиха три часа и половина, макар че 8 от 23-те приемания на награди бяха записани, инсталирани и излъчени с авансово несъмнено време.

Според Линда Онг, основен изпълнителен шеф на Cultique, консултантска компания, която поучава фирмите за смяна на културните правила, хората към момента се интересуват от спечелилите в шоуто и от нещата, които те имат да кажат. Според нея казусът за Академията е, че " феновете не изпитват потребност да гледат шоуто, с цел да бъдат част от събитието ". " Те просто гледат забавните за тях клипове в обществените мрежи ", счита тя.

И въпреки всичко, Академията счита, че индикаторите на Nielsen за рейтинга на „ Оскар “-ите ще се покачат тази неделя. Едно е несъмнено - към този момент не става въпрос единствено за телевизия, нито пък може да се разчита единствено на цифрите на Nielsen, защото би трябвало да се вземат поради и онлайн реакциите, мненията и гледането на стрийминг услуги.

Ако не друго, Академията се надява на безпроблемно шоу в неделя. " Хората към момента употребяват филми. Хората обичат филмите. Може би го вършат посредством стрийминг повече, в сравнение с преди няколко години. Но нашата форма на изкуство е толкоз настояща, колкото и преди. ", споделят уредниците.

Ето кои ще са основните настоящи лица в огромната вечер.

Номинирани за най-хубав филм:

„ На Западния фронт нищо ново “

" Аватар 2 "

" Баншите в Инишерин "

" Елвис "

" Всичко, на всички места, едновременно "

" Семейство Фейбълман "

" Лидия Тар "

" Топ Гън "

" Идиотският триъгълник "

" Нейната дума "

Номинирани за най-хубав артист в основна роля:

Остън Бътлър - " Елвис "

Колин Фарел - " Баншите в Инишерин "

Брендън Фрейзър - " Китът "

Пол Мескал - Aftersun

Бил Найти - Living

Номинирани за най-хубава актриса в основна роля:

Кейт Бланшет - " Лидия Тар "

Ана де Армас - " Блондинка "

Андреа Райсборо - To Leslie

Мишел Уилямс - " Семейство Фейбълман "

Мишел Йео - " Всичко на всички места едновременно "

Номинирани за най-хубав артист в поддържаща роля:

Брендън Глийсън - " Баншите от Инишерин "

Брайън Тайри Хенри - Causeway

Джъд Хърш - " Семейство Фейбълман "

Бари Киогън - " Баншите от Инишерин "

Ки Хюи Куан - " Всичко на всички места едновременно "

Номинирани за най-хубава актриса в поддържаща роля:

Анджела Басет - " Уаканда Завинаги "

Хонг Чау - " Китът "

Кери Кондън - " Баншите от Инишерин "

Джейми Лий Къртис - " Всичко на всички места едновременно "

Стефани Цу - " Всичко на всички места едновременно "

Номинирани за най-хубав режисьор:

Мартин Макдона - " Баншите от Инишерин "

Даниел Куан/Даниел Шайнерт - " Всичко на всички места едновременно "

Стивън Спилбърг - " Семейство Фейбълман "

Тод Фийлд - " Лидия Тар "

Рубен Йостланд - " Идиотският триъгълник "

Номинирани за най-хубав автентичен сюжет:

" Баншите от Инишерин "

" Всичко на всички места едновременно "

" Семейство Фейбълман "

" Лидия Тар "

" Идиотският триъгълник "

Номинирани за най-хубав приспособен сюжет:

„ На Западния фронт нищо ново “

" Вади ножовете: Стъклен лук "

Living

" Топ Гън: Маверик "

" Нейната дума "

Номинирани за най-хубав чуждоезичен филм:

„ На Западния фронт нищо ново “

" Аржентина 1985 "

Close

Eo

The quiet girl

Номинирани за най-хубав анимационен филм:

" Пинокио "

" Котаракът в чизми "

Marcel the Shell with Shoes On

Inu-Oh

Sea Beast

Turning Red
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР