Светът е загубил 68% от дивите животни за по-малко от

...
Светът е загубил 68% от дивите животни за по-малко от
Коментари Харесай

Светът е загубил 68% от дивите животни за по-малко от половин век

Светът е изгубил 68% от дивите животни за по-малко от 50 години. Ключов фактор за това са закононарушенията против дивата природа, които водят до загуба на биоразнообразие. Липсата на задоволително мониторинг обаче оставя множеството случаи неразкрити.

Това е изводът в оповестения през днешния ден отчет, дело на природозащитните организации WWF, Traffic и Fauna & Flora International. Проучването е направено въз основата на информации, извлечени от 87 институции в 11 европейски страни и обгръща интервала сред 2016 и 2020 година

Изследването сочи, че множеството от закононарушенията са свързани с незаконното ликвидиране на диви животни (27%), с потреблението на отровни примамки (16%), неразрешени способи за лов (14%), както и с незаконната търговия с диви животни (13%). Един от засегнатите типове и образец за многочислените закононарушения в дивата природа е щиглецът. Малката птица е считана за деликатес в Италия и бива обект на " бракониерски туризъм " в Сърбия. Тя е изнасяна нелеглано за Близкия изток през Украйна или е залавяна като домакински любим в Испания.

Чести жертви на закононарушения са и доста едри хищници, както и застрашени от тях типове, попаднали в отровни примамки. Анализът регистрира, че противозаконното ликвидиране на мечки, вълци или рисове е резултат най-много от хипотетични или действителни спорове с фермери и ловци, а също е обвързвано и с трофеен лов.

В изследвания интервал управляващите в България са разкрили мъртви четири кафяви мечки, а четири други случая станаха известни посредством медиите или документи от прокурорите, разяснява Роселина Стоева, координатор на плана LIFE SWiPE, по който е квалифициран отчетът. В същото време обаче спадът в популацията на мечките е 10 пъти по-голям - с цели 80 индивида. Тоест мечките у нас са намалели от 411 на 329 без никакви доказателства за увеличение на естествената смъртност.

Същевременно доста случаи на закононарушения против дивата природа не биват преследвани, даже и да бъдат докладвани. Средно 60% от жалбите, получени от прокуратурата, не са довели до правосъдно произвеждане, а най-често прилаганата глоба е условна присъда. Проучването акцентира и най-хубавите европейски практики, които биха могли да трансформират обстановката. Сред тях са:

основаването на профилирани полицейски звена

потреблението на технологии като дронове или GPS за наблюдаване на застрашени типове,

потреблението на кучета, подготвени да откриват токсини

увеличение на финансовите запаси

въвеждане на централизирана база данни

благоприятни условия за образования в правоприлагащия бранш

възстановяване на трансграничното съдействие.

България въпреки всичко реализира стъпка напред в битката с закононарушенията против дивата природа, след като през тази година институции и Неправителствени организации се сплотиха за основаването на специализиран бранш " Престъпления срещу околната среда и дивата природа ". Той е част от отдел " Икономическа полиция " към Главна дирекция " Национална полиция ". Основните отговорности на новосформираното звено са свързани с оперативно-издирвателна, осведомителна, координационна и организационна активност за предварителна защита и противопоставяне на закононарушения в дивата природата, разказани в Наказателния кодекс, написа Novini.bg.

Защо закононарушенията против природата са рискови?

За по-малко от 50 години сме изгубили 68% от дивите животни на планетата. Ключов фактор за това несъмнено са закононарушенията против дивата природа. Те се подреждат измежду четирите най-доходоносни престъпни действия в света. Предхождани само от наркотрафика, фалшификациите и контрабандата с оръжия, те генерират доходи от 280 милиарда $ годишно, сочат данни на Интерпол. Освен това закононарушенията против дивата природа имат редица негативни резултати върху живота на планетата, включително понижаване на биоразнообразието и даже цялостното изгубване на някои европейски скотски и растителни типове. През 2021 година Съветът на Европейски Съюз припозна оправянето с закононарушенията против природата като един от десетте целта в битката с проведената престъпност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР