Сузана Арундати Рой е родена в Индия. Писателка, сценаристка и

...
Сузана Арундати Рой е родена в Индия. Писателка, сценаристка и
Коментари Харесай

Писателката Арундати Рой: Индия е кървавата перла в короната на вируса

Сузана Арундати Рой е родена в Индия. Писателка, сценаристка и актриса, с гласа си пази правата на индивида и опазването на околната среда. Романът, с който добива интернационална популярност, е " Богът на дребните неща ", почетен с премия " Букър ". Със своето творчество Рой става критик на порочните дейности на властта в Индия, Съединени американски щати и страните от Изтока. Известен неин документален филм е отдаден на работата ѝ по прекъсване на плановете за градеж на язовири. Озаглавен е " DAM/AGE ". Застъпник е на акции за ненасилие, поради което е удостоена с премията за мир " Сидни ".

Вълната от COVID-19 е освен трагично увещание за крехкостта на човечеството, само че и лакмус за публичните недъзи. Социалната изолираност лишава хиляди гласове. Числата в статистиките дехуманизират гибелта, а забравените жители на Индия се сблъскват с леденото лице на политическото равнодушие. Ако съдим по описа на писателката Арундати Рой, притежател на " Букър " за " Богът на дребните неща ",  Индия надалеч не е " перлата в короната ", с която я асоциираме. Днес там за заслужен живот жадуват милиони хора.

Светлина върху невидимото за западния свят лице на скръбта, останало надалеч от медийното полезрение, хвърля индийската писателка Арундати Рой. Пред " Файненшъл Таймс " тя прави съпоставяне с американското опазване на здравето, при което “вратите на лечебните заведения в Съединени американски щати прекомерно постоянно са оставали затворени за тези, които не са родени с шанс ”, и акцентира, че пренебрегването на " заболяването на бедните " може да се окаже катализатор на проблемите за богатото население. А бедните към този момент претърпяват тежко следствията от наложените ограничения.

Предпазните ограничения огледало на политическото безсърдечие

Предизвикателствата пред индийския народ стартират на 24 март, когато министър председателят Нарендра Моди афишира цялостна карантина като защитна мярка.

Вследствие на подхванатите ограничения през днешния ден милиони индийци се сблъскват с равнодушието на политическата класа. Някои от тях са прогонени и принудени да се завърнат в родните си градове. Други пък са били прибрани в особено обособени лагери или са били задължени да се върнат назад по пътя си, защото държавното управление е взело решение за затваряне на границите сред обособените провинции. За тези дейности на властта Арундати Рой разяснява, че работническата класа е оттласната " като нежелателен придатък "  и заключава: " Индия се разкри в целия си позор ".

Рой е на мнение, че блокирането на хората в бедняшките квартали е напълно в техен ущърб. Причината се крие в това, че се получава даже още по-голямо скупчване на хора без опция за обществена изолираност. Стига се до резултат, опровержителен на подхванатите ограничения. Налице е " физическо втвърдяване в немислими мащаби ". Така хората в недостиг стават жертва не на болестта, а на опитите за предотвратяване от нея. 

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР