иналия месец в Тенеси се роди най-дълго замразеният човешки ембрион,

...
иналия месец в Тенеси се роди най-дълго замразеният човешки ембрион,
Коментари Харесай

Замразен ембрион е заченат година след раждането на майка му

иналия месец в Тенеси се роди най-дълго замразеният човешки ембрион, който докара до сполучливо раждане.

Ема Рен Гибсън, родена на 25 ноември от доктор Джефри Кийнан, медицински шеф на Националния център за донорство на ембриони, е резултат от ембрион, в началото замразен на 14 октомври 1992 година

Родителите на Ема, Тина и Бенджамин Гибсън от източната част на Тенеси, признават, че са се почувствали сюрпризирани, когато им е била обявена точната възраст на размразения на 13 март ембрион от Карол Зомерфелт, шеф на ембриологичната лаборатория в Националния център за донорство на ембриони.

" Осъзнавате ли, че съм единствено на 25 години? Този ембрион и аз можехме да бъдем най-хубави другари ", споделя Тина Гибсън, когато научава новината.

Днес Тина, която към този момент е на 26 години, изяснява пред CNN: " Просто желаех да имам бебе. Не ме интересува дали ще е международен връх, или не. "

Зомерфелт споделя, че раждането е " много вълнуващо, като се има поради какъв брой дълго са били замразени ембрионите ". Преди това най-старият прочут замразен ембрион, който е довел до сполучливо раждане, е бил на 20 години.



С тегло 2,72 килограма и дължина 50,8 сантиметра, Ема е крепко момиченце и това е единствената мисъл в главите на родителите ѝ.

" Ние просто сме толкоз признателни и благословени. Тя е драгоценен коледен подарък от Господ ", споделя Тина. 

Въпреки че няма общи гени, 33-годишният Бенджамин споделя, че Ема се усеща изцяло като негово лично дете.

" Веднага щом се появи на бял свят, се влюбих в нея ", сподели той.

Историята на Ема стартира доста преди Гибсънови да я " осиновят " (както и четири братчета и сестричета от същия донор на яйцеклетки). Създадени за ин витро оплождане от друга анонимна двойка, ембрионите са били оставени на предпазване, с цел да могат да бъдат употребявани от някой, който не може или не желае да зачене дете по натурален път.

Безплодие и приемна грижа

Преди седем години Гибсънови се ожениха, отказвайки да позволен мрачен облак да засенчи любовта им.

" Съпругът ми има муковисцидоза, тъй че безплодието е постоянно срещано събитие. Бяхме решили, че е доста евентуално да осиновим дете, и това ни устройваше ", споделя Тина и прибавя, че са намерили мир с това. 

Преди да се опитат да вграждат ембрион, те са приели няколко деца и са се радвали на това.

По време на почивката сред развъждането на деца те вземат решение да си вземат едноседмична почивка. Докато оставяли кучето си в дома на родителите ѝ, бащата на Тина ги спрял.

" Днес видях нещо по новините. Нарича се осиновяване на ембриони и в теб ще вграждат ембрион, а ти ще можеш да износиш бебе ", сподели той на щерка си.

" Аз споделих: " Е, това е хубаво, баща, само че ние не се интересуваме ", спомня си Тина.

Но по време на осемчасовото пътешестване с кола Тина не можела да спре да мисли за думите на татко си.

" Те се въртяха в съзнанието ми още веднъж и още веднъж, и още веднъж ", споделя тя.

Часове след пътуването тя се обърнала към Бенджамин и го попитала какво мисли за " това осиновяване на ембрион ". Той също е мислил за това " от самото начало ".

Тина почнала да изследва на телефона си, споделяйки информация с Бенджамин, до момента в който карал.

" Знаех всичко за това, преди да изляза от тази почивка ", споделя тя.

" През август предходната година един ден просто се прибрах у дома, погледнах Бенджамин и споделих: " Мисля, че би трябвало да подадем молба за осиновяване на ембрион. Буквално попълнихме заявката и го подадохме същата вечер ", изяснява тя. 

Това е международен връх!

До декември тя е на медикаментозно лекуване, с цел да направи " имитационен трансфер ": всъщност поредност от медицински прегледи, с цел да се види дали матката ѝ ще бъде физически способна да одобри вграден ембрион. През януари тестванията са приключени и макар че Тина се нуждае от дребна процедура за премахване на полип от матката си, тя е годна за имплантация.

След това е осъществено домашно изследване, споделя Марк Мелинджър, шеф маркетинг и развиване на Националния център за донорство на ембриони. Тази част от процеса, извършена от партньорска организация, ръководена от обществен служащ, е " просто общоприетоо домашно изследване, което имитира всяко домашно изследване, през което всеки би минал в обичайния развой на осиновяване ".

Семействата, които са утвърдени от страната, нормално минават условията, сложени от центъра за донорство.

" Много рядко при прегледа се открива червен байрак ", споделя Мелинджър.

Накрая Гибсънови са подготвени за процедурата по имплантиране през март. Но те трябвало да изберат ембрион, което изисква да се прегледат " профилите " на донорите, в които е посочена главната генетична информация за генетичните родители.

" Имахме безусловно две седмици, с цел да прегледаме 300 профила ", споделя Бенджамин.

" Беше съкрушително. Имаше толкоз доста и по какъв начин да избереш? ", споделя Тина. 

Тъй като двамата с Бенджамин са физически дребни, те започнали да преглеждат профили, основани на растеж и тегло.

Всъщност никой не знае, че това несъмнено е връх.

" Идентифицирането на най-стария прочут ембрион е просто невероятно ", споделя доктор Захер Мерхи, шеф на изследователската и развойната активност в Центъра за ин витро оплождане " Нова вяра ", който не взе участие в тази ситуация с Гибсън. Американските компании не са задължени да рапортуват на държавното управление възрастта на потребления ембрион, а единствено резултата от бременността, тъй че " никой не разполага с тези данни ".

Това са " бебета в снега ", които се намират в ледена бариера, евентуални човешки животи, които чакат да се родят.

Други специалисти обаче се базират на изследване на 20-годишен замразен ембрион, който се е родил сполучливо.

Зомерфелт споделя, че е размразила три " снежни бебета ", всички осиновени от еднакъв неизвестен донор. Изненадващо и трите са оживели. Обикновено процентът на оцеляване при топене на замразени ембриони е към 75%.

Въпреки че Кийнан трансферира и трите на Тина, единствено един от тях се вгради. Това е обикновено, защото процентът на сполучливите имплантации " нормално е към 25-30 % ", споделя тя.

" Това е знамение. За първи път ", споделя Тина.

Проблемите, срещнати по време на бременността, се дължат на това, че Тина има къса шийка на матката, което би могло да ѝ попречи да износи сполучливо бебето си. Това не се случило и малко след Деня на благодарността Тина почнала 20-часово раждане. През цялото време сърцето на Ема биело обикновено.

" Така че всичко просто си пристигна на мястото ", споделя Тина. 

Шансове за триумф

Д-р Джейсън Барит, шеф на лабораторията и откривател в Репродуктивния център на Южна Калифорния, споделя, че единствено в " 15-20 % от случаите има спомагателни ембриони ", които не се употребяват при ин витро. Поради високия % на успеваемост на процеса IVF, който е научно проучен върху животни повече от половин век, в този момент се основават по-малко ембриони. Луиза Браун, първият човек, роден вследствие на процедура по IVF, е родена през юли 1978 година

" Обикновено двойките имат останали ембриони, тъй като са приключили фамилиите си и към този момент не се нуждаят от спомагателни ембриони. Те остават замразени досега, в който пациентът не изиска да се разпорежда по различен метод ", споделя Барит. Неговият център не е взел участие в тази ситуация с Гибсън. 

Възможностите за предписание - какво се прави с спомагателните ембриони - включват просто оставянето им в криоконсерватори с течен азот, унищожаването им по подобаващ метод, даряването им за научни проучвания или образование за развиване на репродуктивната медицина или даряването им на друга двойка, написа vesti.bg.

Последният вид е необичайност, споделя Барит, " заради редица спомагателни стъпки и насоки, които би трябвало да бъдат изпълнени ", като да вземем за пример скрининг за инфекциозни болести и съблюдаване на наредбите на Американската администрация по храните и медикаментите за допустимост на донорите, " както и забележителна правна документи, която би трябвало да бъде изпълнена ".

Мелинджър споделя, че Националният център за донорство на ембриони е религиозна организация, учредена през 2003 година

" Казваме, че повода за съществуването ни е да пазиме неприкосновеността и достолепието на човешкия ембрион ", сподели той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР