Суперкомпютърът Dardel ще осигури пикова производителност от 13,5 петафлопа за

...
Коментари Харесай

Шведски институт ускорява изчисленията до 13,5 PFLOPS с нов суперкомпютър


Суперкомпютърът Dardel ще обезпечи пикова продуктивност от 13,5 петафлопа за научните калкулации на Кралския софтуерен институт на Швеция
(снимка: AMD)

Кралският софтуерен институт на Швеция (KTH) чака 6-кратен растеж на продуктивността със своя нов суперкомпютър, основан на процесори AMD EPYC и графични ускорители AMD Instinct GPU.

KTH е снабдител на HPC услуги за университетските среди в Швеция. Институтът е поръчал нови суперкомпютърни мощности, основани на процесори EPYC и графични ускорители Instinct от AMD, с цел да форсира проучванията в области като заболяването на Алцхаймер, устойчивото развиване на морския превоз и други
още по темата
Когато бъде дефинитивно конфигуриран, суперкомпютърът Dardel ще обезпечи предстояща пикова продуктивност от към 13,5 петафлопа за основни научни приложения като изчислителна динамичност на флуидите, биофизични и геномни проучвания, просвета за материалите и изчислителна химия.

При закупуване на суперкомпютъра KTH е трябвало да вземе поради цялото многообразие от приложения на новата система. Изборът пада върху EPYC CPU и Instinct GPU от AMD като градивни детайли поради високата продуктивност на ядро, пропускателната дарба при работа с паметта и енергийната успеваемост.

В основата на суперкомпютъра са процесори EPYC и графични ускорители Instinct
(снимка: AMD)

Новият суперкомпютър ще бъде 6 пъти по-производителен от предходните мощности на KTH. „ Повечето системи, които са внедрени неотдавна, се базират на AMD EPYC процесори, тъй като за типични научни приложения те обезпечават изключителна продуктивност ”, разяснява Дирк Плейтер, шеф на PDC Центъра за високопроизводителни калкулации в KTH.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР