Студентите във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите

...
Студентите във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите
Коментари Харесай

Не избирайте най-добрия ВУЗ от рекламите

Студентите във Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите са щастливиЗа 27 година сме дипломирали над 30 000 висшисти, от тях няма регистриран нито един незает, споделя проф. Димитър Димитров
Проф. Димитър Димитров е основател и ректор на Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите /ВУАРР/. Председател на Национална борса за интелектуални артикули. Удостоен с почетния знак на град Пловдив за принос в развиването на образованието и науката. Удостоен с премия „ Пловдив “ за принос към развиването на културата. Член на сдружението на писателите. Член на Управителния съвет на Съюза на учените Пловдив. Почетен жител на Пазарджик. Доктор хонорис идея. Почетен професор на български и задгранични университети.

- Проф. Димитров, отминаха фойерверките на абитуриентските балове. Зрелостниците към този момент питат кои са положителните университети. Как ще ги ориентирате?
- Първо ще им кажа да избират най-хубавото висше учебно заведение не от рекламите, а като питат тези, които към този момент учат или са приключили съответното висше учебно заведение. Народът споделя: „ Питай теглило, а не старило! “
- Казват, че Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите /ВУАРР/ е любим на студентите. Защо?
- Вероятно е по този начин. Броят на кандидат-студентите нараства всяка година. Нараства и броят на записалите се студенти.
Може би основната причина е, че за 27 години сме дипломирали над 30 хиляди висшисти. От тях няма регистриран нито един незает. Може би по тази причина, че се учи същински – човек фактически влага в едно висше обучение, което му обезпечава добра кариера.
- Вие създадохте неповторими специалности за ръководство на общините, на районите. Има ли интерес?
- Не единствено, че има интерес, само че в 22 общини се употребяват фрагменти, приключили тази компетентност. Тези фрагменти ръководят професионално общините, а не на правилото „ проба-грешка “. Сред тях има кметове на общини, заместник-кметове, шефове на дирекции, основни специалисти, специалисти, общински съветници, кметове на селища, ръководители на отдели по туризъм, по финанси, по развиване на селските райони…
- Вашите специалности фактически са доста прагматични. Как стигате до откриване на нова компетентност?
- Изследваме публичните потребности. Нашата позиция е, че образованието е основано, с цел да обслужва обществото, а не противоположното. Когато една компетентност е обоснована с действителна социална потребност, тогава всички са щастливи. Обществото – че получава потребни фрагменти, висшистите – че получават работни места, висшето учебно заведение – че фрагментите му се осъществят добре.
- Кое отличава вашия университет от другите?
- Първо: нашето схващане, че висшето обучение е освен просвета, само че и просвета. Второто е предприемаческият дух, който вграждаме в нашите ученици. Третото е почтено, лоялно, правилно отношение сред ректорат, професори и студенти. За 27 години не сме си разрешили да има разлика сред заричане и осъществяване. Авторитетът на една институция се заключава в единството на думи и каузи. Така се образува доверието. А доверието е единственият капитал на една компания или на един човек. Четвърто: нулева приемливост към бездарни преподаватели. Пето: нулева приемливост към несъответстваща администрация. Шесто: ние сме единствените, които се стремим да зарадваме студентите за студентския празник Осми декември. Студентите получават подаръците за Студентския празник на правилото на жребия. В жребия вземат участие факултетните номера на записаните студенти.  Студентите завоюваха до момента два автомобила /Пежо и Грейтуол – джип/  –  в Пазарджик и в Пловдив, десетки стипендии, преносими компютри, екскурзии, таблети. Тази година автомобилът ще бъде с екологична устременост – електрически автомобил. Ще има десетки стипендии по 1000 лв., съвременни преносими компютри и таблети, почивки в страната, екскурзии до Рим, Париж, Лондон, Мадрид и други
Седмо: всички студенти, които дават отговор на изискванията, могат да пътуват всяка година до някой европейски университет, финансирани по програмата Еразъм на Европейския съюз. Студентите получават заплащане по европейски стратегии и за осъществяване на практики, стажове.
- Как реализирате предприемаческия метод?
- Да, ние подчертаваме върху предприемаческото мислене, тъй като България има потребност от способни работодатели. Едновременно с това учим студентите да се оправят със характерните български проблеми. Аз персонално се възторгвам от триумфите на всеки българин, реализирани с предприемачески дух, воля, непримиримост, труд, творчество. Но има огромна група българи, които реагират първосигнално по отношение на всеки, който малко ги надвиши и се задейства фамозната българска машина на завистта, злобата, доносите, сигналите, вредителството. Един от българските министри на просветата - проф. Константин Иречек, беше споделил: „ Чудя се този народ по какъв начин се оправя –  един прави работата, 10 гледат да му я скапват “. И това би трябвало да знаят. Защото, в случай че учат в Харвард,  Кеймбридж, Оксфорд, те няма да се научат да се оправят тук. Нашето схващане е, че в българските висши учебни заведения студентите би трябвало да се научат и на положителните, и на неприятните страни в националната стопанска система и социална среда. Така те ще бъдат по-подготвени да реагират. Най-глупавото е да лъжем студентите с идеализирани лекции, преписани от Западна Европа или Съединени американски щати, без да ги вкарваме в действителната българска реалност. Тук е мястото да отбележа, че разликата сред българската и американската икономическа среда е: в Съединени американски щати страната и обществото мощно поддържат способния, предприемчивия, работливия. У нас – тъкмо противоположното. Всеки, който поставя старания да се извиси, му режат крилата, краката, ръцете, главата. Ако продължаваме с този нрав, България постоянно ще бъде бедна. Обучаваме нашите ученици освен на просвета, само че и на мъдрост, с цел да преодоляват тези черни бурени в българската душа.
- Защо студентите се усещат добре  във ВУАРР?
- Защото по едно и също време могат да учат, да се грижат за обичаните си хора, да не се отлъчват от фамилията си и да работят. Повече от две десетилетия развиваме сполучливо отдалечена, самостоятелна, задочна форма, несъмнено, и постоянна. И  осигуряваме триезично образование – на български, британски и  съветски език.
- Имате ли нови планове?
- Да. Създадохме Частно приблизително бизнес учебно заведение „ Талантите “ /от І до ХІІ клас/ с профил „ Бизнес “ и „ Туризъм “ със засилено проучване на британски и съветски език, което към този момент действа чудесно. Причината е, че вместо да хленчим, както доста други го вършат, ние взехме решение да се вземем в ръце и да подготвим положителни фрагменти в междинното учебно заведение. Също по този начин, създадохме „ Колеж по опазване на здравето и спорт “, който получи лиценз от Министерството на образованието и науката. В него ще се образоват фрагменти след приблизително обучение по специалностите треньор, парамедик и фитнес-инструктор. Допълнително разкрихме детска занималня, която към този момент е цялостна с деца. Те са доста щастливи, тъй като средата е екологична. Могат да спортуват, да учат посредством игри, да си берат от плодовете в двора - череши, круши, ябълки, киви, бадеми, грозде, смокини, праскови, кайсии…
Нашето схващане е, че всяка грижа, внимание и обич към децата се придвижва 100 години напред.
- Вашите два четиригодишни мандата изтекоха. Каква е равносметката?
- Устойчиво развиване, упълномощени са степените „ бакалавър “, „ магистър “ и „ лекар “, реализирана е национална и интернационална конкурентноспособност.
- Кой ще Ви наследи?
- За ректор на ВУАРР е определена проф. доктор Марияна Иванова, която беше първи заместник-ректор по образователната и интернационална активност. Нейният четиригодишен мандат започва на 1 юли. Кариерата й е класическа: специалист, помощник, докторант, доцент, професор. Тя има изключителни приноси към развиването на ВУАРР и висок престиж в страната и чужбина.
Тя е от фрагментите, с които се гордеем, че са построени в академичната школа на ВУАРР.
- А Вие, като сте толкоз дейна персона, какво ще вършиме?
- Ще бъда „ самоходен монумент на образованието и културата “. /Смее се/ Ще заема позицията „ Президент “ и ще давам отговор за тактики, вложения, нововъведения, диверсификации.
- Какво ще посъветвате кандидат-студентите?
- Нека се обадят на телефон 032 960 360 или да прегледат уеб страницата www.uard.bg, с цел да схванат кой е най-близкият до тяхното местоживеене офис, в който могат да си подадат документите и да се срещнат с детайлности по кандидатстването. А на тези, които желаят да учат при нас, с цел да създадат добра кариера, да имат положителни приходи и да живеят първокласен живот, им искам триумф!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР