Студентите от Русенския университет Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия

...
Студентите от Русенския университет Ангел Кънчев“ настояват за по-добри условия
Коментари Харесай

Студентите в Русе искат по-добри условия в общежитията


Студентите от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ упорстват за по-добри условия в общежитията. Младите хора показаха недоволството си от неналичието на главен ремонт в четири от шестте здания в навечерието на студентския празник 8 декември, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Студентският съвет с ръководител Станимир Бояджиев, който разяснява казуса, бе подсилен напълно от управлението на районно управление (на МВР) в лицето на ректора проф.Велизара Пенчева, която напомни, че от години университетът упорства да получи собствеността върху шестте здания, които сега се стопанисват от „ Студентски столове и общежития “.

Общежитията са строени сред 1968 и 1977 година, само че изискванията в част от постройките са трагични. По тази причина са заети едвам 60 % от общо 2400 кревати, а някои крила въобще са затворени, защото са неизползваеми. „ Имаме студенти, които ги настаняваме по заповед, влиза в стаята си самичък или с родител, и се връща назад “, споделя проф.Пенчева. Заради остаряла дограма и липса на саниране се постанова студентите да заплащат по-висок наем през зимата. За летния интервал е 60 лева, а през зимата е 65 лева, като се прибавя и такса консумативи заради огромния разход на сила. Някои от родителите избират да ремонтират сами стаята, с изискването да се пази за детето им до края на следването му. Разходите обаче не се приспадат от наема.

Университетът упорства пред министерството да получи собствеността върху общежитията, с цел да ги стопанисва, само че до момента няма никакъв резултат. „ Показали сме, че можем да бъдем положителни домакини. Дори и базата да остане на държавното дружество, е добре да се търсят запаси от страната за главен ремонт на четирите общежития “, сподели проф. Пенчева.

По думите й, за ремонта ще са нужни сред 8 и 10 млн.лв., които би трябвало да се провиснал целево. Другите две здания, които бяха реновирани преди 6 години, са били ремонтирани с пари от страната. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР