Строителството на АМ „Хемус“ не може да бъде спряно, защото

...
Строителството на АМ „Хемус“ не може да бъде спряно, защото
Коментари Харесай

Арх. Иван Шишков: Строежът на „Хемус“ не е спрян, магистралата не е планирана цялостно

Строителството на Автомагистрала „ Хемус “ не може да бъде спряно, тъй като не можеш да спреш нещо, което не е почнало. Това сподели арх. Иван Шишков – консултант на министъра на районното развиване и благоустройството, пред Българската свободна телевизия. Той уточни, че от цялата останала за градеж автомагистрала има издадени разрешителни за градеж и се работи по три прави – сред " Боаза " до пресичането пътя Плевен-Ловеч. За останалите сектори до Бухово, където се строи 15-километрова права от автомагистралата до Шумен, няма утвърдени планове, няма издадени разрешителни за градеж и не е осъществено отчуждаване на земите. Платени са единствено предплатено огромни суми пари.

„ Изключително обратно е във времето тематика планиране “, изясни арх. Шишков. Той добави, че за други три прави във въпросния сектор даже не се знае от кое място ще мине автомагистралата и занапред се вършат проектите. „ Никой не знае по кое време ще стартира строителството, тъй като занапред има да се вършат планове, отчуждаване на парцели и чак по-късно да се строи. Сега излизат и споделят, че районният министър ще спре строителството на автомагистралата. Какво да спре? То не е почнало, тъй като не е планувано “, безапелационен бе арх. Шишков. Според него, главният проблем с „ Хемус “ е, че не е планувана изцяло.

Арх. Шишков счита, че с цел да се форсира строителството би трябвало да се подхващат незабавни дейности. За задачата би трябвало оптимално бързо да се отчуждят парцелите по трасето след разклона Плевен-Ловеч, с цел да се издаде позволение за градеж. Отчуждението на парцелите обаче е обвързвано с връзки с частни притежатели. Той обаче уточни като забавен въпрос кой е притежател на земите под автомагистралата и даде образец, че при визитата на министър Комитова преди седмица в сектор 6 от трасето, където строителна компания бе навляза с тежка техника в частни парцели, само че не е последвала реакция от притежателите. „ Тази бездейност на притежателя е забавна, поради обстоятелството, че нормално това е много сензитивна тематика, само че нямаше реакция “, разяснява той.

Голяма част от ремонтите в София са в реалност градежи, разяснява още в предаването арх. Шишков. По думите му това се прави, с цел да се избегне правенето на нужните планове и следващо позволение за влизане в употреба. „ Докато това не завърши, ние няма да знаем какво имаме под краката си в града и какво може да се случи. Затова имаше и трагичен случай с убито дете от ток на шахта “, сподели арх. Шишков.

Той разяснява и проблемите с презастрояването на София и митингите на жители в разнообразни елементи. По думите му една от повода за това е абдикацията на общината от уговорката ѝ да построява улици, зелени зони, детски градини и учебни заведения в новите квартали, без значение, че те участват в градоустройствените проекти.

„ Всички проекти се утвърждават от Столична община. Когато се приема един градоустройствен проект, би трябвало да се планува бюджет за построяването на такава инфраструктура. Въпросът е, че всичко се случва на парче, няма цялостна политика за построяването на града. За настоящия Общ организационен проект на София няма икономическа сметка, която да покаже какъв брой пари би трябвало да отдели общината, с цел да се осъществят зелени площи, булеварди. За последните 10 години надали има отчуждени площи за озеленяване “, разяснява той. Според Иван Шишков липсва и синхрон сред частниците и общинските вложения, което стопира цялостното развиване на кварталите. Той подсети, че Министерство на регионалното развитие няма никакво отношение по отношение на градоустройството, което е напълно функционалност на общината, в това число и по проблема със „ Златен век “.

„ В последните години като се сътвори проблем се използваше друга институция, с цел да не е отговорна общината. Това докара до такава степен, че обществото загуби визия коя институция за кое дава отговор. За „ Артекс “ е поръчано на ДНСК да спре градежа. Дирекцията стопира градежа, само че не тъй като е изтекло разрешението за градеж. Протестите стихват и това, което е сътворила общината като проблем – изчезва. Сега, когато още веднъж казусът идва на дневен ред, общината още веднъж мълчи и я няма – от самото начало се приказва “МРРБ, ДНСК…”, а реалност общината е тази, която би трябвало да утвърди или не ново позволение за градеж за „ Златен век “. Високи здания може да има. Всичко е въпрос на обмисляне, а не на инцидентни здания. Истината е,че би трябвало да има баланс в цялостната територия, безапелационен беше арх. Шишков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР